Σ. Χάσικος: Καμία έκπτωση σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για την ανάπλαση της Λεωφόρου Τσερίου

Αναφορικά με σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΗΚΟ σε σχέση με την ανάπλαση της Λεωφόρου Τσερίου, στη Λευκωσία, με την οποία επιχειρείται να επιρριφθεί η ευθύνη στον Υπουργό Εσωτερικών για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην εκτέλεση του έργου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος δίνει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις στις οποίες προέβη σχετικά με το εν λόγω θέμα στη σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, όπως έχουν απομαγνητοφωνηθεί από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών:

Ερώτηση: Τι πρόκειται να γίνει με τη Λεωφόρο Τσερίου;

Απάντηση: Εσείς πιστεύετε ότι αυτό είναι από τα θέματα που χωρούν συμβιβασμό; Και πιστεύετε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι σε θέση να σχεδιάζουν κατά τρόπο ασφαλή αγνοώντας τους ειδικούς, την αστυνομία (για θέματα ασφάλειας) και τους ειδικούς σε θέματα συγκοινωνιών; Έχω κουραστεί ν’ απασχολώ την Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για πέντε καταστηματάρχες. Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ας ασχολούνται με τα όσα τους επιτρέπει/επιβάλλει ο Νόμος και με τις γνώσεις που μπορούν να έχουν για θέματα που καλούνται ν’ ασχοληθούν και να σταματήσουν να «σχεδιάζουν» δρόμους. Δεν υπάρχει κυβέρνηση ή υπουργός ή θεσμοθετημένο σώμα που θα βάλει την υπογραφή του να γίνει δρόμος όταν την ίδια στιγμή οι πάντες λένε ότι ο δρόμος, όπως τον θέλουν οι καταστηματάρχες, είναι επικίνδυνος. Το αποτέλεσμα είναι να μην γίνει δρόμος! Θα βάλω εγώ την υπογραφή μου για ένα δρόμο που θα σκοτώνεται ο κόσμος επειδή πέντε καταστηματάρχες (και ψηφοφόροι) έπεισαν τους δημοτικούς συμβούλους;

Ερώτηση: Προς τι όμως 3-4 λωρίδες σε έναν δρόμο παράλληλο με τη λεωφόρο Στροβόλου;

Απάντηση: Δεν είναι δουλειά τους αυτό, δεν καταλαβαίνουν. Είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Τι ξέρουν από αυτά τα πράγματα; Έχω εγώ κανένα λόγο να λέω 3, 2, 5 ή αν [δεν] θα έχει νησίδα ή αν θα είναι ζωγραφιστή ή αν θα είναι με μπετόν; Έχω κανένα λόγο/συμφέρον ως υπουργός; Κάποιοι με συμβουλεύουν, που είναι αρμόδιοι και έχουν τη γνώση.

Ερώτηση: Δηλαδή τελικά προχωράτε με τον δρόμο;

Απάντηση: Όπως ξέρετε, η Βουλή έχει μπλοκάρει το κονδύλι λόγω εκλογών και πίεσης των κομμάτων. Κατ’ ακρίβεια, τα κόμματα δέσμευσαν το κονδύλι και είναι εκεί μπλοκαρισμένο. Όταν η Βουλή αποδεσμεύσει το κονδύλι, μπορούμε να ξεκινήσουμε και αύριο! Διαφορετικά, θα συνεχίζουν κάποιοι να λαϊκίζουν για ένα δρόμο λόγω ψηφοθηρίας και θα σκοτώνεται κόσμος. Ο δρόμος δεν είναι μόνο για εξυπηρέτηση των όσων βρίσκονται ένθεν και ένθεν του δρόμου ή των καταστηματαρχών ή των πολιτών. Είναι δρόμος για να εξυπηρετήσεις ολόκληρη περιφέρεια, είναι βασικός άξονας. Ας ενδιαφερθεί λοιπόν και ο υπόλοιπος κόσμος.

Καταληκτικά και πέραν των πιο πάνω δηλώσεων μου, επιθυμώ να συμπληρώσω τα ακόλουθα: Είμαι έτοιμος, για τελευταία φορά, να σας ακούσω, υπό έναν όρο: καμία έκπτωση σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Αναμένω τον Δήμαρχο και το Δημοτικό του Συμβούλιο.