Δημητριάδης: Πρέπει η εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της για τα όσα έγιναν στο λιμάνι της Λεμεσού

Να αναλάβει η εμπλεκόμενη εταιρεία τις ευθύνες της για τις ζημιές  που έχουν προκύψει για τους εμπορευόμενους και να προβεί σε ενέργειες για την άμεση επίλυση του θέματος  που προέκυψε στο λιμάνι της Λεμεσού ζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, σε δηλώσεις που έκανε  σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ . Ο κ. Δημητριάδης είχε τον παρακάτω διάλογο στην εκπομπή:

Ερώτηση: Πιστεύετε ήταν σωστή η διαχείριση των πραγμάτων κατά την αποκρατικοποίηση του Λιμανιού Λεμεσού;

Απάντηση: Όσον αφορά τις χρεώσεις: Άκουσα σχόλια σύμφωνα με τα οποία όλοι οι χρήστες πρέπει να έχουν πιο χαμηλές χρεώσεις απ’ ό,τι προηγουμένως. Νομίζω αυτό δεν είναι δυνατό με την απλή λογική. Πάρα πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών προηγουμένως ήταν επιδοτούμενοι (κάποιοι τους επιδοτούσαν). Αυτό ήταν γνωστό διότι είχαμε δώσει τις χρεώσεις από τον Ιανουάριο 2016 στο ΚΕΒΕ και είχαν την ευκαιρία να τις δουν εκεί οι χρήστες των λιμανιών. Επομένως αυτό δεν μπορεί να γίνει, με την έννοια ότι για κάποιο παράξενο λόγο, τέλος πάντων, η χρέωση ανά εμπορευματοκιβώτιο εξαρτάτο από το τι περιείχε το εμπορευματοκιβώτιο και όχι από τη διαχείριση που γινόταν.

Σε όλο τον κόσμο η χρέωση για ένα εμπορευματοκιβώτιο είναι η ίδια ανεξαρτήτως περιεχομένου. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Υπάρχουν κάποια προϊόντα που είναι σίγουρα χαμηλής αξίας και επομένως πρέπει να υπάρχει πιο χαμηλή διατίμηση και όπως έχω πει και στα μέλη του ΚΕΒΕ, αυτά τα προϊόντα θα τα διαχειριστούμε με αυτό τον τρόπο. Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας.

Ερώτηση: Το θέμα όμως είναι να μη διαφοροποιηθούν στο τέλος πολύ αυτές οι χρεώσεις, σωστά;

Απάντηση: Ακούμε συνεχώς άτομα που λένε ότι έχουν αυξηθεί οι χρεώσεις και δεν ακούμε και για περιπτώσεις που έχουν μειωθεί. Έχουμε πει στο τέλος ότι ο στόχος είναι να υπάρχει για τον εμπορευόμενο η ίδια χρέωση που πλήρωνε και πριν. Έχουμε εντοπίσει δυο προϊόντα εκ των οποίων για το ένα υπάρχει προβληματισμός. Περισσότερο είναι το θέμα του μπετονίτη, το οποίο το έχουμε ξανασυζητήσει και αναλύσει και είπαμε ότι θα βρούμε εκεί μια λύση. Από εκεί και πέρα, αυτό θα ρυθμιστεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ μερικές φορές κάποιες αντιδράσεις, με την έννοια ότι έχει γίνει συνάντηση γι’ αυτό το θέμα και έχει δρομολογηθεί η επίλυσή του. Νομίζω καλύτερα να το αφήσουμε ως εκεί.

Όσον αφορά το θέμα της λειτουργίας: κατ’ αρχάς να πω ότι συμφωνώ ότι σίγουρα παρουσιάστηκαν κάποια λειτουργικά προβλήματα που αναμέναμε ότι θα είχαν επιλυθεί πιο γρήγορα. Νομίζω αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το δεύτερο που λέω είναι ότι ναι μεν υπάρχει σταθερή πρόοδος αλλά ο ορισμός της προόδου δεν είναι ικανοποιητικός για την ώρα.

Ερώτηση: Αν βελτιωνόταν η κατάσταση, πού οφείλεται το χάος;

Απάντηση: Στο ότι υπήρχε μια αντίδραση από τους μεταφορείς εκεί διότι δεν υπήρχε ο αναμενόμενος ρυθμός προόδου όσον αφορά το θέμα της εξυπηρέτησής τους και αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο. Ζήτησα από την εταιρεία που εμπλέκεται να λάβει μέτρα πιο γρήγορα για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Σίγουρα και οι μεταφορείς εκεί έδωσαν κάποια πίστωση χρόνου. Υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά από τη στιγμή που ταλαιπωρούνται τότε θα αντιδράσουν (ήδη αντέδρασαν) με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο στην Κύπρο.

Ερώτηση: Μήπως λοιπόν δεν ήταν έτοιμη η εταιρεία εν τέλει να αναλάβει;

Απάντηση: Άλλο το να είσαι ή όχι έτοιμος και άλλο κάποιοι συνδυασμοί που επέλεξες να μη σου βγουν. Εγώ λέω ότι η εταιρεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και για ζημιές που έχουν προκύψει για τους εμπορευόμενους. Αυτό το λέω ως θέμα αρχής. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να υπάρξει άμεση βελτίωση και αναμένω από την εταιρεία ότι θα βρει τις άμεσες λύσεις καθώς δεν μπορεί μια εταιρεία που διαχειρίζεται 16 εκατομμύρια containers το χρόνο να μην μπορεί να βρει λύσεις για ένα μικρό τερματικό των 200 χιλιάδων containers. Έχω θέσει αυτά τα θέματα στην εταιρεία. Γενικά λέω ότι η εταιρεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει λύσεις. Εσείς πιστεύετε δηλαδή ότι τις τελευταίες δέκα μέρες εγώ είμαι ευχαριστημένος από την όλη κατάσταση; Αντιθέτως, έχω προβεί σε σφοδρές παρατηρήσεις προς την εταιρεία. Έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη με τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, τον κ. Τόμας Έκερμαν. Αποστείλαμε και επιστολές γι’ αυτό το θέμα και αναμένω να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαφορετικά πρέπει να δούμε τι θα γίνει.

Ερώτηση: Κι αν τελικά η κατάσταση δεν βελτιωθεί;

Απάντηση: Θα το αφήσω ως εδώ. Αναμένω από την εταιρεία να πάρει μέτρα. Έχουν συμφωνηθεί χθες κάποια μέτρα και αναμένουμε να δούμε πώς θα δουλέψουν. Ήδη είχα κάποια ενημέρωση από το πρωί. Σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία από η ώρα 6:30 το πρωί, προστέθηκε ακόμα μια βάρδια. Πρέπει να αξιολογήσουμε στο τέλος της ημέρας για να δούμε αν έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα και κατά πόσον αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν.

Ερώτηση: Οι συμβάσεις προβλέπουν αποζημίωση για όσους επηρεάστηκαν από την κατάσταση;

Απάντηση: Δεν είναι θέμα των συμβάσεων. Κάποιος που έχει υποστεί ζημιές μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αναμένω από την εταιρεία να πάρει άμεσα αυτά τα μέτρα. Μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα και αύριο να κάνουμε μια διαφορετική συζήτηση. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Έχουν εντοπίσει τα προβλήματα και έχουν συγκεκριμενοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα τα αντιμετωπίσουν. Απλώς εγώ ζήτησα να ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα διότι αν είναι να γίνει μόνιμη λύση μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα που θα πάρει ακόμα ένα μήνα, δεν το θεωρώ ικανοποιητικό.

Ερώτηση: Γιατί κρατάτε «μυστικές» τις συμβάσεις που κάνατε με τις διαχειρίστριες εταιρείες;

Απάντηση: Τι σημαίνει «μυστικές»; Οι συμβάσεις πέρασαν από τους προβλεπόμενους ελέγχους. Είμαι έτοιμος να τις στείλω στη Βουλή. Ο προβληματισμός μου είναι ότι μερικές φορές στέλνεις ιδιωτικές συμφωνίες στη Βουλή και διαρρέουν την ίδια μέρα! Και ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται στην Κύπρο με τις «διαρροές». Λυπούμαι που το θέτω έτσι αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η μόνη ανησυχία μου. Επιπλέον, οι περισσότεροι ναυτικοί πράκτορες έχουν και αντίγραφα των συμβάσεων. Είχα πει ότι αν μου τις ζητήσουν επίσημα θα τις αποστείλω. Πραγματικά με εκπλήσσει αυτό το σχόλιο, το βρίσκω και υπερβολικό. Οι συμβάσεις έχουν περάσει και από τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά εννοείται ότι θα τις ξαναδεί. Δεν υπάρχει τίποτα μυστικό.

Ερώτηση: Προβλέπεται κάποιο πρόστιμο για την εταιρεία;

Απάντηση: Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες μες τις συμβάσεις, υπάρχει η Αρχή Λιμένων που είναι η εποπτική Αρχή και μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε πρόστιμα, αλλά όμως αυτό θα το αξιολογήσουμε αναλόγως.