Σ.Στεφάνου: “Έξω οι βάσεις από την Κύπρο” βροντοφωνάζουμε μαζί με τα ΕΔΟΝίτικα νιάτα

Διαβάστε παρακάτω τα όσα είπε κατά την εκδήλωση της ΕΔΟΝ στα Πλατάνια, ο Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

“Για ακόμα μια χρονιά τα ΕΔΟΝίτικα νιάτα εξορμούν στο Τρόοδος. Η παγκύπρια και μαζική εξόρμηση έχει πάντοτε ένα ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα και μήνυμα. Και το κεντρικό σημείο αναφοράς αυτής της εξόρμησης είναι η Κύπρος μας. Η κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

Την Κύπρο μας και το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού μας, εμείς οι ΑΚΕΛιστές, εμείς οι ΕΔΟΝίτες έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα.
Πάνω απ’ όλα η Κύπρος! Μ’ αυτό το σύνθημα το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα τέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αποτίναξη της αποικιοκρατίας.
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας, τέθηκαν οι ΑΚΕΛιστές και οι ΕΔΟΝίτες. Αυτοί πρώτοι σήκωσαν το βάρος για ξεπέρασμα των δυσκολιών και να λειτουργήσει το νεοϊδρυθέν κράτος.

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα τέθηκε η κυπριακή Αριστερά για απόκρουση των ιμπεριαλιστικών ΝΑΤΟϊκών συνομωσιών σε βάρος της πατρίδας μας. Για απόκρουση της εσωτερικής υπόσκαψης από τις εθνικιστικές/σοβινιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις του τόπου, τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Κι όταν το πατριωτικό καθήκον σάλπισε κάλεσμα για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας από τη δολοφονική δράση της εγκληματικής ΕΟΚΑ Β’ πάλι η Αριστερά στάθηκε μπροστάρης των αγώνων.

Μπροστά παρέμεινε κι όταν η Χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’ διενήργησαν το προδοτικό πραξικόπημα και αντί την ένωση με την Ελλάδα, έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο. Τίποτα και κανείς, όσα μνημόσυνα κι αν γίνουν στο Γρίβα, όσες αλήθειες κι αν προσπαθούν να θάψουν και να αποκρύψουν ορισμένοι, το μισοφέγγαρο στην πλαγιά του Πενταδακτύλου καθημερινά θυμίζει τα χουντικά και ΕΟΚΑβήτικα εγκλήματα σε βάρος της Κύπρου μας. Η ιστορία έχει ήδη γράψει ντροπή γι’ αυτούς που ξεπουλήσανε την Κύπρο στην Τουρκία.

Όσες προσπάθειες κι αν γίνουν για την παραγραφή ή την αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας αυτές θα πέσουν στο κενό, γιατί εμείς την υπερασπιζόμαστε. Και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να το κάνουμε αυτό. Το οφείλουμε αυτό στους ήρωες της αντίστασης στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή.

Η Αριστερά, από το 1974 βρίσκεται επικεφαλής του αγώνα για δικαίωση του λαού μας. Και δικαίωση σημαίνει τερματισμός της κατοχής. Τερματισμός του εποικισμού. Επανένωση του τόπου και του λαού μας. Αποκατάσταση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού μας.

Σημαίνει αποστρατιωτικοποίηση της πατρίδας μας και δημιουργία των προϋποθέσεων για κατάργηση των βρετανικών βάσεων από το κυπριακό έδαφος.

Μέχρι τότε εμείς χωρίς σταματημό θα βροντοφωνάζουμε «έξω οι βάσεις από την Κύπρο», όπως και σήμερα βροντοφώναξαν τα ΕΔΟΝίτικα νιάτα. Θα συνεχίσουμε να βροντοφωνάζουμε όχι στο ΝΑΤΟ και το θάνατο που σπέρνει σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά την επιθετική και πολεμοκάπηλη φύση του ΝΑΤΟ, γιατί εμείς οι Κύπριοι τη ζήσαμε και τη ζούμε ακόμα στο πετσί μας.

Θα συνεχίσουμε αδιάλειπτα και αδιάκοπα να επιμένουμε σε λύση στη βάση αρχών, όπως αυτές καθορίζονται από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συνεργασία και τον κοινό αγώνα με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είμαστε παιδιά της ίδιας γης, και μαζί καλούμαστε να σηκώσουμε, με τους αγώνες μας, τον ήλιο της ελευθερίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης πάνω από την Κύπρο.

Και σ’ αυτό τον αγώνα το ΑΚΕΛ, η ΕΔΟΝ, ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα θα συνεχίσουν να είναι πάντα στην πρώτη τη γραμμή.
Ζήτω η ελληνοτουρκική φιλία!
Ζήτω η ΕΔΟΝ!
Ζήτω η Κύπρος μας! “.