Σ.Πλατής:Καλώ τη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τη Τρόικα για πιθανή έξοδο στις αγορές

ΔΡ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΛΑΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Παρά τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που ακόμη υφίστανται στην ελληνική οικονομία, αλλά και την ομολογουμένως κακή πορεία τόσο του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας όσο της πορείας προς την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, παρακολουθούμε με χαρά της έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

 Η επιτυχία της Ελλάδας σε αυτό το εγχείρημα εδράζεται στους εξής καθαρά τεχνικούς αλλά και συγκυριακούς λόγους:

(α) τη σημαντικά πτωτική τάση στο κόστος του δημόσιου χρέους και τα σχετικά επιτόκια διεθνώς και ιδιαίτερα μέσα στην ΕΕ λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες (β) στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα συγκεκριμένα ομόλογα (όπου για παράδειγμα το ελληνικό «κούρεμα» του 2011 δεν ακούμπησε ανάλογου τύπου ομόλογα) και (γ) την παρουσία του χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης από την Τρόικα και τη συνεπαγόμενη μειωμένη πιθανότητα άμεσης στάσης πληρωμών.

 Γι’ αυτό, και δεδομένης της ανάλογης συγκυριακής πορείας των κυπριακών ευρωπαϊκών ομολόγων, αλλά και των δημοσιονομικών μας επιδόσεων μέσα από τις πολλές θυσίες του κυπριακού λαού, καλώ την κυβέρνηση άμεσα να διαπραγματευτεί με την Τρόικα την πιθανότητα εξόδου μας στις αγορές για χρηματοδότησή μας το συντομότερο.

Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία αλλά και να απεγκλωβιστούμε από την Τρόικα μια ώρα γρηγορότερα.

Εάν φυσικά και εφ’ όσον δεν υφίστανται άλλοι λόγοι που η κυβέρνηση εμμένει στην παρουσία της Τρόικας στο νησί.