Σ.Ευαγόρου: Τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται στο πλαίσιο που καθόρισε η τρόικα

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Σταύρος Ευαγόρου σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει μοναχικό δρόμο στις πιο δύσκολες αποφάσεις του τόπου.

Καταργώντας κάθε αρχή συλλογικότητας και αλληλοσεβασμού, αναφέρει, προχώρησε στην εξαγγελία μέτρων για την οικονομία χωρίς να προχωρήσει έστω και στην ελάχιστη διαβούλευση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

“Είναι για αυτό που τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, πέραν κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, αποτελούν μέτρα που είτε ήταν δρομολογημένα, είτε περιλαμβάνονται ως πρόνοιες στο μνημόνιο”, προσθέτει.

Χαιρετίζουμε το γεγονός, αναφέρει ο κ. Ευαγόρου, ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δράσεις που έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται εν εξελίξει από τη προηγούμενη Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας έτσι το έργο που έχει επιτελεστεί.

Μας προκαλεί απορία ωστόσο, προσθέτει, γιατί η Κυβέρνηση στη διαδικασία παρουσίασης των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας προβάλλει μέτρα που αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις.

“Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι τα νέα μέτρα είναι πολύ λιγότερα από όσα η Κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει ως καινούργιες προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα πλείστα μέτρα που αφορούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων του μνημονίου, ενώ μέτρα όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, ο τερματισμός του δικαιώματος σε ανεργιακό ή κοινωνικό βοήθημα σε όσους απορρίπτουν δύο φορές εργασίας είναι πρόνοιες που εφαρμόζονται ήδη”, προσθέτει.

Αυτό στη δική μας αντίληψη, συνεχίζει, μπορεί να ερμηνευτεί μονάχα ως αδυναμία της Κυβέρνησης να καταθέσει συνολική πρόταση επανασχεδιασμού της οικονομίας, όπως έσπευσε να δηλώσει, αφού απουσιάζουν ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της βιομηχανίας, του τουρισμού, της παιδείας, της υγείας και της ναυτιλίας.

“Είναι γνωστό ότι όσον αφορά στα Ταμεία Προνοίας έχουν αναληφθεί από πλευράς Κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα οδηγούσαν στη διασφάλιση τους”, αναφέρει.

Σήμερα λέχθηκε δημόσια, αναφέρει ο κ. Ευαγόρου, ότι λήφθηκε συγκεκριμένη πολιτική απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης η οποία φαίνεται να αναιρεί τις αναληφθείσες δεσμεύσεις.

“Αν ισχύει αυτή η πληροφόρηση τότε μιλούμε για μια ακόμα υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αυτή τη φορά σε βάρος των αποταμιεύσεων μιας ολόκληρης ζωής, από πλευράς εργαζομένων. Ως ΑΚΕΛ καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών όχι μόνο να τοποθετηθεί άμεσα επί του θέματος αλλά να εξηγήσει παράλληλα κατά πόσον υπάρχει υπαναχώρηση και γιατί”, καταλήγει