“Σύστημα Υγείας χωρίς ανισότητες”

«Βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό» θα είναι το γενικευμένο σύστημα υγείας, το οποίο στοχεύει να εισαγάγει η Κύπρος για την εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς ανισότητες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Στόματος και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι απαιτείται για το σκοπό αυτό η συνεργασία όλων, ενώ πρόσθεσε ότι ένας υγιής πληθυσμός αποτελεί εχέγγυο για οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Ανέφερε εξάλλου πως παρότι η Κύπρος δεν διέθετε μέχρι πρόσφατα Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή, εν τούτοις οι Κύπριοι επιστήμονες κατάφεραν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη. Αυτό, είπε, δύναται να καταστήσει τη χώρα πόλο έλξης ασθενών στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το κενό ήδη αρχίζει να καλύπτεται με τη δημιουργία Ιατρικών Σχολών από ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η Ιατρική Σχολή από το δημόσιο τομέα.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κύπρος βιώνει πρωτόγνωρες δυσκολίες, οι οποίες επεκτείνονται και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Πρόσθεσε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η εκ νέου αξιολόγηση των μέσων που απαιτούνται για την προσφορά περίθαλψης με τρόπο επιστημονικά σωστό και οικονομικά αποτελεσματικό και είπε ότι «οι προσπάθειές μας θα είναι επίπονες και το γνωρίζουμε καλά».

«Τελικός μας στόχος είναι να λύσουμε τα θέματα της υγείας μέσα από την εισαγωγή ενός γενικευμένου συστήματος υγείας που θα αφορά και θα εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο όλους τους πολίτες, αποκλείοντας ανισότητες» ανέφερε ο Υπουργός.

Είπε εξάλλου ότι το σύστημα αυτό θα διατηρείται βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό, θα προάγει την υγεία και την πρόληψη των ασθενειών και θα επενδύει σε νέες τεχνολογίες.

Τέλος, συγχάρηκε τους διοργανωτές της ημερίδας «Η κλινική στοματολογία στην καθημερινή οδοντιατρική και ιατρική πράξη» και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες της.