Σύσκεψη στο Προεδρικό για τα γήπεδα – Μόνο δύο τηρούν τις προδιαγραφές

Σύσκεψη στο Προεδρικό για τα γήπεδα – Μόνο δύο τηρούν τις προδιαγραφές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σύσκεψη για τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων των γηπέδων που είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη σύσκεψη παρέστησαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς του αθλητισμού, οι διαχειριστές, οι ιδιοκτήτες γηπέδων, η ΚΟΠ, η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων και φυσικά ο ΚΟΑ, η Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το θέμα αφορούσε καθαρά τις αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων μας. Έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Αρχής Αδειοδοτήσεων Σταδίων για την κατάσταση που επικρατεί στα γήπεδα.

Μόνο δύο γήπεδα πληρούν όλες τις προδιαγραφές, το ΓΣΠ και το ΑΕΚ Αρένα Καρέλ, τα υπόλοιπα γήπεδα χρειάζονται βελτιώσεις, άλλα πολλές άλλα πιο λίγες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια των γηπέδων, τόσο καθόσον αφορά τις εγκαταστάσεις αλλά και για την ασφάλεια των θεατών και των αθλητών.

Το σύνολο που απαιτείται για την επιδιόρθωση των σταδίων ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να γίνει αξιολόγηση των προτεραιοτήτων με πρώτο θέμα την ασφάλεια, και έχω εξηγήσει ποια είναι η ασφάλεια, και θα γίνουν ειδικές μελέτες για το κάθε στάδιο από τους διαχειριστές ή τους ιδιοκτήτες με τη βοήθεια της ΚΟΠ. Η Αρχή Αδειοδοτήσεων Σταδίων θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και έχει οριστεί μια Επιτροπή που αποτελείται από την Αρχή Αδειοδοτήσεων Σταδίων, τον ΚΟΑ, την Αστυνομία και τον Σύμβουλο του Προέδρου για τα θέματα σταδίων κ. Φοίβο Ζαχαριάδη και την ΚΟΠ.

Αυτή η Επιτροπή θα αξιολογήσει, από τις μελέτες που θα γίνουν, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των σταδίων, ούτως ώστε να αρχίσει σταδιακά η επιδιόρθωση των σταδίων.

Παράλληλα, η Αρχή Αδειοδοτήσεων Σταδίων έχει κάνει μια γενικότερη και ολοκληρωμένη μελέτη που θα βοηθήσει στην αξιολόγηση των αναγκαιοτήτων κατά προτεραιότητα.

Μόλις έχει τα δεδομένα η Επιτροπή, και αυτό υπολογίζεται να γίνει σε δύο μήνες, πιθανώς κάποια στάδια να έχουν τελειώσει πιο γρήγορα και κάποια μετά, θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νέα σύσκεψη στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πώς προχωρούμε με τις επιδιορθώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων των σταδίων μας».

Ερωτηθείς αν η προτεραιότητα αφορά το οικονομικό ζήτημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αφορά και το οικονομικό και τις εξειδικευμένες μελέτες. Για παράδειγμα, πρέπει να εφαρμοστεί το VAR, και για να εφαρμοστεί χρειάζεται αναβάθμιση του φωτισμού, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Κάποια στάδια έχουν κάποιες εγκαταστάσεις ή έχουν ήδη εγκαταστήσει τα συστήματα, κάποια άλλα δεν έχουν καμιά υποδομή. Είναι ανάλογα με τις συγκεκριμένες υποδομές που το κάθε στάδιο έχει που θα ξέρουμε ακριβώς ποια επένδυση πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο στάδιο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την πρόταση της Ομόνοιας να αναβαθμίσει το Μακάριο Στάδιο με δικά της έξοδα και να αγωνίζεται εκεί όπως και οι υπόλοιπες ομάδες που αγωνίζονται στο Μακάριο Στάδιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το θέμα απασχόλησε από ό,τι γνωρίζω τον ΚΟΑ, ο οποίος συζητά το θέμα με την Ομόνοια. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Εκείνο που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι η κατάσταση του Μακαρίου Σταδίου είναι τέτοια που δεν μπορεί να φιλοξενήσει πέραν συγκεκριμένου αριθμού θεατών και τα έξοδα για την επιδιόρθωση του σταδίου, για να μπορεί να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό θεατών, είναι πάρα πολύ μεγάλα, τα οποία, αντιλαμβάνομαι, δεν είναι εύκολο να εξευρεθούν από κάποια ομάδα για να γίνει το έργο όπως θα έπρεπε να γίνει, για να μπορεί να αγωνιστεί οποιαδήποτε ομάδα εκεί».