Σαββίδης για στημένους αγώνες: Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης καταιγίδας

Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης καταιγίδας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας “El Confidential” με αναφορές σε προσυνεννοημένους αγώνες ποδοσφαίρου στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μετά από σύσκεψη με την Επίτροπο Νομοθεσίας, και κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον το χθεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας “El Confidential” αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, ο κ. Υπουργός διερωτήθηκε για το πώς μπορεί να γίνεται λόγος για κεραυνό εν αιθρία με όλα αυτά που ακούγονται. «Διερωτώμαι πώς μπορεί να μιλούμε για κεραυνό εν αιθρία. Με τα όσα ακούσαμε αυτές τις μέρες, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης καταιγίδας. Σίγουρα δεν μιλάμε για κεραυνό εν αιθρία», είπε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας πως ο ίδιος έλαβε τη σχετική ενημέρωση μέσα από τα δημοσιεύματα στον Τύπο. «Είναι γεγονός ότι σε μένα προσωπικά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα περιήλθαν στην αντίληψη μου νωρίς το απόγευμα. Είναι επίσης γεγονός ότι, όπως διακήρυξα κατά το παρελθόν και εξακολουθώ να διακηρύσσω, θεωρώ ότι όλες οι πληροφορίες που φθάνουν σε οποιοδήποτε άνθρωπο, καλό και σωστό είναι, να μεταφέρονται στα αρμόδια αστυνομικά Όργανα. Αυτό έπραξα μόλις περιήλθαν εις γνώσιν μου τα δημοσιεύματα, τα οποία διαβίβασα στον Αρχηγό Αστυνομίας».

Πρόσθεσε δε, πως «ακολούθησαν τα όσα λέχθηκαν, ένας καταιγισμός δηλώσεων και πληροφοριών μέσω διαφόρων ιστοσελίδων, τόσο χθες το βράδυ όσο και σήμερα το πρωί. Καθηκόντως ζήτησα και θα έχω αργότερα σήμερα σύσκεψη επί τούτου όπως και επί όλων των θεμάτων που αφορούν στο θέμα των ανακρίσεων για θέματα πιθανής χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, για να ενημερωθώ για το τι έγινε, το τι γίνεται και το τι θα γίνει, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλες οι πληροφορίες που έρχονται εις γνώσιν μας τυγχάνουν πλήρους διερεύνησης. Και αυτό θα πράξω σήμερα», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Αστυνομίας διά του Εκπροσώπου Τύπου του Σώματος ότι, οι ισπανικές Αρχές είχαν αποσταλεί τις πληροφορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα της “El Confidential” στην Αστυνομία, η οποία τις διαβίβασε στη Νομική Υπηρεσία από στις 30 Ιανουαρίου και ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος είχε γνώση για το θέμα, ο κ. Σαββίδης απάντησε εκ νέου ότι το δημοσίευμα κι όλες οι πληροφορίες ήρθαν στην αντίληψη του μόλις χθες το απόγευμα. «Η πρώτη φορά που ήρθαν εις γνώση μου τα δημοσιεύματα ήταν χθες, νωρίς το απόγευμα. Άκουσα όλα αυτά που λέχθηκαν χθες και σήμερα, και έκρινα σκόπιμο όπως συγκαλέσω άμεσα σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας και με εκείνους που χειρίζονται, μεταξύ άλλων, την υπόθεση αυτή όπως κι όλες τις άλλες υποθέσεις που αφορούν στο θέμα της χειραγώγησης. Θα έχω σύσκεψη εντός της ημέρας, σήμερα», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ερωτηθείς εάν οι κυπριακές Αρχές μπορούν να «σταθούν» στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των ισπανικών Αρχών και να ανοίξουν την υπόθεση που αφορά στην πτυχή της Κύπρου, ο κ. Σαββίδης είπε πως το θέμα που εγείρεται είναι νομικό και ότι θα πρέπει να δοθούν νομικές απαντήσεις. Πρόσθεσε πως έχει άποψη αλλά δεν εναπόκειται στον ίδιο τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει. «Θέλω να σας θυμίσω ότι εδώ είμαι ως Υπουργός Δικαιοσύνης κι όχι ως δικηγόρος. Το θέμα που εγείρετε είναι ένα νομικό θέμα για το οποίο θα πρέπει να δοθούν νομικές απαντήσεις. Έχω απόψεις, άλλα δεν εναπόκειται σε μένα να πω τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει με αυτήν την υπόθεση. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι, όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης, το τι κατά τη γνώμη της Αστυνομίας αποτελεί αποδεκτή ή όχι μαρτυρία και το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ή να αξιολογηθεί η οποιαδήποτε πληροφορία, θα είναι αντικείμενο της σύσκεψης που θα έχω αργότερα σήμερα», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις πέραν από αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει υποθέσεις που εξετάζονται από τα αρμόδια αστυνομικά Όργανα, προσθέτοντας πως γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι πληροφορίες. «Δεν μπορώ να αποκαλύψω υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται από τα αρμόδια αστυνομικά Όργανα. Δεν είναι σωστό να διεξάγουμε ανακρίσεις και να προετοιμάζουμε έδαφος για τα επόμενα βήματα των αστυνομικών Αρχών μέσα από δημοσιογραφικές διασκέψεις. Να είσαστε σίγουροι, για άλλη μια φορά, ότι γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει, κι ότι η βούληση είναι πως θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι πληροφορίες που έχουν έρθει – και είναι πολλές – στις Αστυνομικές Αρχές. Και ναι, καλώ για ακόμη μια φορά, όλους όσοι έχουν οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει, να προχωρήσουν και να την καταγγείλουν στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές.»

Ερωτηθείς να απαντήσει κατά πόσον, εάν κριθεί αναγκαίο, θα προσκληθούν εκ νέου οι Ισπανοί ανακριτές στην Κύπρο, ο κ. Σαββίδης εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη βούληση του ιδίου όπως οι υποθέσεις προχωρήσουν μέχρι το σημείο που μπορούν να προχωρήσουν, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν. «Το τι θα γίνει για το θέμα του συγκεκριμένου δημοσιεύματος δεν μπορώ να το απαντήσω τώρα, δεδομένης της σύσκεψης που θα έχω για το θέμα. Πρέπει ωστόσο να θυμίζουμε, για να μην υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση, ότι δεν είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που ανακρίνει. Ανακρίσεις γίνονται από άτομα που είναι η δουλεία τους να προβαίνουν σε ανακρίσεις. Εγώ είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος αλλά ταυτόχρονα είμαι κι αυτός ο οποίος με τον πιο έντονο τρόπο έχει εκφράσει τη βούλησή του και έχει δώσει τις οδηγίες του να προχωρήσουν όλες οι υποθέσεις μέχρι το σημείο που μπορούν να προχωρήσουν, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν για κάθε υπόθεση».

Σε ερώτηση για το αν έχουν έρθει κι άλλοι «κόκκινοι» φάκελοι, ο κ. Σαββίδης είπε πως έχει διαβάσει δημοσιεύματα τα οποία αλληλοδιαψεύδονται, καθώς υπήρξε μια πληροφορία από ένα έντυπο ότι υπήρξε ένας νέος φάκελος, αλλά την ίδια ώρα υπήρξε και διάψευση από την ΚΟΠ. «Έχω δει πάλι κάποια δημοσιεύματα, τα οποία αλληληλοδιαψεύδονται. Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια πληροφορία από κάποιο έντυπο ότι υπήρξε ένας νέος φάκελος και είδα και μια διάψευση από πλευράς ΚΟΠ. Θα έχω εικόνα για το εάν έχει φθάσει άλλος φάκελος στην Αστυνομία μετά από τη σύσκεψη που θα γίνει εντός της ημέρας. Αλλά, ας μην επικεντρωνόμαστε μόνο ή κυρίως στους ‘κόκκινους’ φακέλους, γιατί μάς έχει ξεκαθαρίσει η UEFA ότι ο φάκελος από μόνος του δεν θα οδηγήσει σε καταδίκες. Ο φάκελος από μόνος του δίδει πληροφορίες για μια περίεργη, παράξενη στοιχηματική δραστηριότητα.

Δίδει στοιχεία για το ότι κάποια γεγονότα που έγιναν σε κάποιο παιγνίδι συνάδουν με την περίεργη αυτή δραστηριότητα, αλλά δεν είναι μαρτυρία που μπορεί να οδηγήσει στην καταδίκη κάποιου συντελεστή. Ούτε ποιοι στοιχημάτισαν λέει ο φάκελος, ούτε και συγκεκριμένα ποιοι παράγοντες, ή ποιοι διαιτητές, ή ποιοι διαιτητές εμπλέκονται. Σίγουρα όμως, κάποιες φορές, γίνεται αναφορά σε περίεργα γεγονότα, τα οποία συνάδουν. Δηλαδή, γεγονότα που φαίνονται από την εικόνα του παιχνιδιού, όπως αυτό βιντεογραφήθηκε, που συνάδουν με την περίεργη αυτή στοιχηματική δραστηριότητα, τα οποία μπορεί βεβαίως να βοηθήσουν τις Αστυνομικές Αρχές για να κατευθύνουν τις έρευνες τους σε πιο περιορισμένο αριθμό ατόμων», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς τέλος εάν νέες καταγγελίες αφορούν αγώνες Α’ ή Β’ Κατηγορίας, ο κ. Υπουργός επανέλαβε πως δεν κρίνει πως πρέπει να δώσει αυτή τη στιγμή πληροφορίες «Δεν κρίνω σκόπιμο να δώσω κατευθύνσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις αστυνομικές Αρχές και στους έμπειρους ανακριτές που χειρίζονται τα θέματα αυτά. Να είστε βέβαιοι πως όταν υπάρχει κάτι που είναι ανακοινώσιμο, αυτό θα ανακοινωθεί», συμπλήρωσε.