Σύσκεψη στο Προεδρικό για πανδημία – «Δώρα» για τους ανεμβολίαστους νέους

Κάτω από το βάρος της επιδεινωμένης επιδημιολογικής κατάστασης, συγκαλείται σύσκεψη στο Προεδρικό με στόχο να εξευρεθούν περαιτέρω κίνητρα τα οποία θα οδηγήσουν τους νέους στον εμβολιασμό.

Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι τα τελευταία μέτρα που έλαβαν είναι ικανά για να μειώσουν τον αριθμό των λοιμώξεων, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που το 66.5% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, τότε θα είναι άδικο η εφαρμογή πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων.
Για αυτό η Κυβέρνηση θα επιμένει στην εφαρμογή κινήτρων για αύξηση των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν τα πιο κάτω κίνητρα:

Παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου.

Παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021. Οι τιμητικές ημέρες θα χορηγηθούν στους εθνοφρουρούς της 2020 ΕΣΣΟ όσο και στους στρατεύσιμους της 2021 ΕΣΣΟ.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους ολόκληρη την ημέρα του εμβολιασμού τους, χωρίς η ημέρα να αφαιρείται από την άδεια αναπαύσεως του εργαζόμενου. Εάν πρόκειται για εμβολιασμό με εμβόλιο δύο δόσεων, ισχύει και για τις δύο μέρες. Το ίδιο θα ισχύει και για στις περιπτώσεις γονέα/νόμιμου κηδεμόνα ανήλικου τέκνου νοουμένου ότι ο γονέας/νόμιμος κηδεμόνας θα συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο του για εμβολιασμό και νοουμένου ότι θα προσκομίζεται αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού του παιδιού για επιβεβαίωση.

Εντατικοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας για διαφώτιση του κοινού, με εστίαση στις νεαρές ηλικίες, για τους εμβολιασμούς.

Παράλληλα αυτή τη βδομάδα θα λειτουργήσουν και οι κινητές μονάδες εμβολιασμό (walk in). Θα υπάρχει μια σε κάθε επαρχία, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού και θα υπάρχει και η επιλογή εμβολίου.