Καραγιάννης: Δεν θα είχαμε έξαρση κρουσμάτων αν οι νέοι εμβολιάζονταν νωρίτερα

O Δρ. Πέτρος Καραγιάννης αξιολόγησε επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες αλλά και τα  σενάρια συνωμοσίας που “βλέπουν” κάποιοι πίσω από την πανδημία.

“Δυστυχώς έχει ακόμα κόσμο ο οποίος θεωρεί ότι όλα αυτά που ακούει δεν είναι πραγματικά, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ιός είναι ένα ψέμα, ότι τα εμβόλια θα καταστρέψουν τη ζωή τους και ότι όλα αυτά τους επιβάλλονται για να επικρατήσει μια δύναμη η οποία θέλει να κυριαρχήσει τον κόσμο.”

Σχολίασε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε “μια σταθεροποίηση παρόλα τα ευρεία σκαμπανεβάσματα” εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αρχίσει σιγά σιγά η μείωση με τα μέτρα που έχουμε, προσθέτοντας ότι δεν είναι απαγορευτικά τα μέτρα που έχουμε και θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ πιο αυστηρά δεδομένης της κατάστασης.

Αναφορικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι είδε άτομα να τηρούν τα μέτρα ωστόσο υπάρχουν και άτομα που δεν φορούν μάσκα, από την άλλη άρχισαν οι νέοι να ενδιαφέρονται για εμβολιασμό, κάτι το οποίο αν γινόταν νωρίτερα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση που έχουμε σήμερα.

“Ναι ένας εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει τον ιό αλλά μεταφέρει το μισό φορτίο από έναν μη εμβολιασμένο, επομένως η πιθανότητα να μεταδόσει τον ιό είναι πολύ πολύ μικρή.”

Σχετικά με τη στάση μερικών ότι εφόσον εμβολιαζόμαστε δεν χρειάζεται να προσέχουμε, ο Δρ. Καραγιάννης εμφανίστηκε πολύ έντονος στο ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Επεσήμανε επίσης ότι μετέφερε και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν μπορούν να αρθούν μέτρα εξηγώντας ότι δεν κάνουμε τεστ αντισωμάτων, το Ισραήλ άρχισε να κάνει και αποφάσισε να προχωρήσει σε τρίτη δόση.

“Τόνισα ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια τρίτη δόση”

Ερωτηθείς για το τεστ αντισωμάτων είπε ότι δεν το δέχονται ως SafePass, ωστόσο οι πολίτες μπορούν να υποβληθούν σε εξέταση σε ιδιωτικά εργαστήρια ώστε να διαπιστώσουν τα επίπεδα ανοσίας τους σχετικά με τον κορωνοϊό αφού αυτό είναι που ορίζει πόσο “θωρακισμένο” είναι ένα άτομο.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες από τον ΠΟΥ για το όριο που πρέπει να έχει ένα άτομο, ωστόσο το τεστ μπορεί να δείξει και πόσο δυνατά είναι τα αντισώματα.