Σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τις λεπτομέρειες της ποινικής έρευνας

Σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, του Αρχηγού της Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος, με τον οποίο θα γίνει η αστυνομική έρευνα, για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σχετικά με την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της ποινικής έρευνας, που διεξάγει η Αστυνομία για την οικονομία, μετά τις οδηγίες που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη σύσκεψη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «σκοπός της σύσκεψης ήταν για να καθοριστεί η πορεία με την οποία θα συνεχιστεί η ποινική διερεύνηση θεμάτων και ποινικών αδικημάτων, που προκύπτουν μεταξύ του 2006 και του 2013 και διαπράχθηκαν από πρόσωπα, που πιθανόν να φέρουν ευθύνη, για την οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει ο τόπος τώρα».

Όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας «δεν ήταν δυνατόν να διερευνηθεί μέσα σε αυτό το περιβάλλον που είμαστε ολόκληρο το φάσμα από την αρχή», σημειώνοντας ότι «ήταν ανάγκη να τεθούν προτεραιότητες».

«Ξεκινούμε πρώτα», είπε ο κ. Κληρίδης, «με διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων σε σχέση με τη μεταφορά κεφαλαίων από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα και την παροχή δανείων, δεύτερον σε σχέση με την απόφαση για την έκδοση των αξιόγραφων και την πώληση τους στο κοινό και από τις δύο τράπεζες, τρίτον την αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου από τις δύο τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα) και τέταρτον την επέκταση των δραστηριοτήτων των τραπεζών στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε σχέση με την Uniastrum και την Transylvania».

Είπε ακόμα πως κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης έχουν μεθοδεύσει τον τρόπο, με τον οποίο θα εργαστούν, σημειώνοντας πως η Αστυνομία θα έχει τον κύριο ρόλο, θα συνεπικουρείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η Νομική Υπηρεσία θα είναι παρούσα σε όλα τα στάδια για παροχή καθοδήγησης, το ίδιο και η Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, ανέφερε πως θα ζητήσουν να οριστούν σημεία επαφής με άλλες Αρχές, ώστε η επικοινωνία να γίνεται άμεσα και με σίγουρο τρόπο.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει διορισμός εμπειρογνωμόνων εκεί και όπου χρειάζεται, για να βοηθούν στη διερεύνηση των αδικημάτων, οι οποίοι εμπειρογνώμονες μπορεί να είναι Τραπεζίτες, μπορεί να είναι Ελεγκτές, Λογιστές, να είναι οτιδήποτε χρειαστεί, για την αποτελεσματική εξιχνίαση αυτών των αδικημάτων, που διαπράχθηκαν και προσαγωγή των όποιων υπευθύνων στη δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου είπε πως «η Κυβέρνηση θα συνδράμει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια, για την άμεση διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων, με σκοπό την πληρέστερη διερεύνηση και τον καταμερισμό ευθυνών σε όλους αυτούς που οδήγησαν τον τόπο μας σε αυτή την κατάσταση, που βρισκόμαστε σήμερα».

«Έχουμε δηλώσει εξ’ αρχής», είπε, «ότι δεν θα εφησυχάσουμε, μέχρι που να δούμε τους πραγματικούς υπευθύνους να οδηγούνται στο δικαστήριο. Θέλω να επισημάνω ότι από τη σημερινή σύσκεψη είμαστε ικανοποιημένοι, για τον τρόπο που έγινε ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες, οι οποίες έχουν τεθεί σε αυτό το στάδιο».

Ανέφερε, εξάλλου, πως «στόχος και προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να διερευνηθεί πλήρως το όλο ζήτημα, για την κατανομή οποιωνδήποτε ποινικών ευθυνών, όπου και αν αυτές χρειάζεται να απονεμηθούν».