Σύσκεψη για τη χρήση όπλων

Τροποποίηση νομοθεσίας

 

Διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών για τους τρόπους  αντιμετώπισης του φαινομένου χρήσης όπλων για εγκληματικούς σκοπούς.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι οι γραπτές εισηγήσεις των αρμοδίων τμημάτων πρέπει να είναι έτοιμες εντός ενός μηνός.

Ο κ. Χάσικος,είπε ότι η σύσκεψη  «ήταν μια αναγκαιότητα, έτσι ώστε ν` αντιμετωπίσουμε στο βαθμό, που μπορούμε ν` αντιμετωπίσουμε τη χρήση όπλων για σκοπούς αφαίρεσης ζωής αλλά και για άλλους εγκληματικούς σκοπούς»,  επαναλαμβάνοντας ότι «ήταν μια αναγκαιότητα».

«Είναι γνωστό ότι στην Κύπρο κατέχουν όπλα δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας είτε για σκοπούς άμυνας, είτε για σκοπούς κυνηγίου», είπε.

Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, «η προσπάθεια πρόληψης σε αυτόν τον τομέα, αλλά και ενημέρωσης του κόσμου είναι συνεχής και κάθε φορά που έχουμε οποιοδήποτε δυσάρεστο ως αποτέλεσμα χρήσης όπλου η πολιτεία θα πρέπει ξανά και ξανά να επιλαμβάνεται αυτού του θέματος, που κυρίως είναι πρόληψη».

Ο Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι «έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, ήταν η πρώτη σύσκεψη, παρουσία και των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του κράτους». Θα διευρυνθεί, είπε, «και με την παρουσία του Γραφείου Ευημερίας, θα έχουμε ενώπιον μας γραπτές εισηγήσεις από όλους εντός ενός μηνός, μπορεί να πρέπει να υπάρξει τροποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας ή και ψήφισης νέων νόμων».

«Όλα αυτά θα τα δούμε αφού έχουμε τις εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων, αλλά και Υπηρεσιών ενώπιόν μας», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα αφορά κυνηγετικά όπλα η αλλαγή νομοθεσίας ο κ. Χάσικος ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα και σ` αυτό θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, απόσυρσης των τυφεκίων της Εθνικής Φρουράς, σε καμία περίπτωση». Αυτό, υπογράμμισε, «αποτελεί κόκκινη γραμμή, έτσι για να μην αφήνουμε να εννοείται οτιδήποτε».

«Ναι, η νομοθεσία που θα τροποποιηθεί ή ενδέχεται να ψηφίσουμε και άλλους νόμους, αφορούν τα όπλα γενικότερα, είτε αυτά είναι όπλα της Εθνικής Φρουράς, είτε αυτά είναι κυνηγετικά όπλα», ανέφερε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι «ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις σε θέματα που αφορούν τους οπλοκατέχοντες, που έχουν σχέση με την ψυχική τους υγεία». Όλα αυτά, πρόσθεσε, «θα τα δει η Υπουργική Επιτροπή με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Σε ερώτηση αν θα θεσμοθετηθεί σύστημα ψυχικής πιστοποίησης του κατόχου όπλων, ο κ. Χάσικος διευκρίνισε ότι «υπάρχουν νομοθεσίες, που αν θέλετε, άπτονται και της ψυχικής υγείας των κατόχων όπλων, ή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να παίρνει άδεια κυνηγίου».

Όλα αυτά, είπε, υπάρχουν, «αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα». Μπορεί, επανέλαβε «και να πρέπει κάποιοι νόμοι να τροποποιηθούν ή κάποιοι νέοι νόμοι να ψηφιστούν», σημειώνοντας ότι «όλα αυτά τα επεξεργαζόμαστε».