Αποφασισμένη η Κυβέρνηση για κάρτα φιλάθλου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου,  δήλωσε ότι η  Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο για να υλοποιηθεί το μέτρο της κάρτας φιλάθλου,  υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το χρονικό ορόσημο εφαρμογής του μέτρου της 1ης Ιανουαρίου δεν είχε τεθεί από την Κυβέρνηση, αλλά από τη Βουλή.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται από τον ΚΟΑ να καθορίσει τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν και το χρόνο που θα χρειαστεί και ακολούθως θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος που θα πρέπει να καθοριστεί ως ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου.

Κληθείς να πει κατά πόσο η κάρτα φιλάθλου τελικά θα γίνει, είπε ότι «βεβαίως θα γίνει».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις, ανέφερε ότι «ήταν γνωστό ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις, εξάλλου υπήρχε μια πλειοψηφία στη Βουλή». Υπήρχε ένα κόμμα, πρόσθεσε, «το οποίο καταψήφισε τη δημιουργία της κάρτας φιλάθλου, παρά το γεγονός – και αυτό θέλω να το επισημάνω – ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια η κάρτα φιλάθλου ήταν μία από τις αποφάσεις τους».

Να σας παραπέμψω, είπε, «σε δηλώσεις του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου; Σε αποφάσεις του ΚΟΑ όταν μάλιστα η πλειοψηφία υπηρετούσε το κυβερνητικό έργο; Στις συσκέψεις οι οποίες έγιναν στο Προεδρικό στην παρουσία ακόμα και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την κάρτα φιλάθλου και τα άλλα μέτρα»;

«Η κάρτα φιλάθλου ήταν ένα από τα μέτρα τα οποία εισηγούνταν», είπε, και διερωτήθηκε: «τώρα τι είναι εκείνο το οποίο έχει διαφοροποιηθεί, ας το απαντήσουν οι ίδιοι».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε επισημαίνοντας ότι «το πακέτο μέτρων το οποίο έχουμε προτείνει θα εφαρμοστεί, περιλαμβανομένου και του μέτρου της κάρτας φιλάθλου, η οποία κάρτα καταλήγει στην κατάργηση της ανωνυμίας εντός των γηπέδων και σίγουρα ανησυχούν εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την ανωνυμία για τους δικούς τους λόγους».

Γιατί, είπε, «δεν νομίζω να υπάρχει ο οποιοσδήποτε λόγος, εάν κάποιος δεν έχει να φοβηθεί για οτιδήποτε, που να νοιάζεται τόσο πολύ για τη διατήρηση της ανωνυμίας».

Τώρα, πρόσθεσε, «καθόσον αφορά το πότε θα εφαρμοστεί η κάρτα φιλάθλου, δεν περιλάμβανε το νομοσχέδιο συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης». Η ημερομηνία της 1/1/2015, υπενθύμισε, «περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο με τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής. Δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο».

Και μάλιστα, ανέφερε ο κ. Νικολάου, «όταν έγινε συζήτηση αναφορικά με το χρόνο υλοποίησης είχα επισημάνει, τόσο εγώ, όσο και η Πρόεδρος του ΚΟΑ τα ζητήματα που υπήρχαν καθόσον αφορά τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν από πλευράς του ΚΟΑ σε περίπτωση που θα αναλάμβανε ο ΚΟΑ να επιτελέσει αυτό το έργο».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κάρτα θα εκδοθεί από τον ΚΟΑ, σημείωσε ότι «απόφαση της Κυβέρνησης είναι να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο για να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο».

Και το γεγονός, πρόσθεσε, «ότι λόγω των διαδικασιών που υπάρχουν και θα πρέπει να ακολουθηθούν, καθότι αφορά θέματα δημοσίων προσφορών, το γεγονός ότι θα υπάρξει αδυναμία να εκπληρωθεί η έκδοση της κάρτας σε πλαίσια που να επιτρέπουν την εφαρμογή της ως υποχρεωτική από την 1/1/2015 όπως ορίζεται στο νόμο, είναι ένα θέμα το οποίο δεν οφείλεται σε λανθασμένο προγραμματισμό της Κυβέρνησης, αλλά σε επιλογή ημερομηνίας η οποία έχει καθοριστεί, όχι από πλευράς της Κυβέρνησης».

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τόσο του μέτρου αυτού, όσο και των άλλων μέτρων, περιλαμβανομένων – αν θέλετε – και των κοινωνικών μέτρων πρόληψης της βίας στα γήπεδα», είπε.

Διερωτώμαι, πράγματι, γιατί κάποιοι ανησυχούν τόσο πολύ για την εφαρμογή του, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «αξιολογείται, απ` ότι αντιλαμβάνομαι, από πλευράς του ΚΟΑ το χρονικό πλαίσιο το οποίο χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο». Μετά από τον καθορισμό των διαδικασιών που πρέπει να γίνουν και του χρόνου που θα χρειαστεί, πρόσθεσε, «θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος στον οποίο θα πρέπει να καθοριστεί ως ημερομηνία, όχι ημερομηνία έκδοσης της κάρτας φιλάθλου, αλλά της υποχρεωτικής εφαρμογής της κάρτας ως απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει κάποιος να πάει στο γήπεδο, όπως προνοούν οι διατάξεις του νόμου».