Σύσκεψη για την υγεία στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τον τομέα της υγείας, με τη συμμετοχή Υπουργών, εκπροσώπων συντεχνιών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες βράδυ πως “τα προβλήματα στην Υγεία είναι χρόνια και κάποια στιγμή έπρεπε να βάλουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και θα τον βάλουμε”.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενωρίτερα χθες στο Προεδρικό για τα θέματα της υγείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει συγκεκριμένο κατάλογο με τις πραγματικές ελλείψεις ανά ειδικότητα στα νοσοκομεία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Υγείας και υπηρεσιακών παραγόντων, ο Πρόεδρος ζήτησε κατάλογο με τις πραγματικές ελλείψεις ανά ειδικότητα σε κάθε κλινική και νοσοκομείο, αλλά και στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τις λίστες αναμονής μετά το πιλοτικό πρόγραμμα για παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Τον κατάλογο ανέλαβε να ετοιμάσει ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Πέτρος Μάτσας.

Στη σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συζητήθηκαν εξάλλου τα θέματα της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία, το θέμα του ωραρίου, η μεθοδολογία για τους καταλόγους αναμονής, καθώς και θέματα διαβούλευσης με τους νοσηλευτές και της αυτονόμησης των νοσοκομείων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε, παράλληλα, από τον ΠΙΣ να καταθέσει εγγράφως τις απόψεις του στα υπό συζήτηση ζητήματα, ενώ θα ακολουθήσουν και συναντήσεις με τους νοσηλευτές, αλλά και τα κόμματα, με στόχο να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Οι συναντήσεις με τα κόμματα τοποθετούνται κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον ολοκληρωθούν πρώτα οι διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, δήλωσε πως η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα υγείας αποτελεί έμμεση παραδοχή των διαχρονικών θέσεων που η ΠΑΣΥΚΙ κατέθετε εδώ και καιρό.

Εξάλλου, η ΠΑΣΥΝΟ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως όσοι σχεδιασμοί και να γίνονται για την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ, καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ή να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν τα νοσηλευτήρια παραμένουν υποστελεχωμένα.