Σύσκεψη για επαναχάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι αρχηγοί διπλωματικών αποστολών κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύσκεψής τους που πραγματοποιείται, στη Λευκωσία, από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή  θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει, μεταξύ άλλων, επισκόπηση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας, διμερών σχέσεων της Κύπρου με τρίτα κράτη και της συμμετοχής της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς», αναφέρετια σε επίσημη ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα εργασιών της σύσκεψης ξεκινά στις 30 Ιουλίου με συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τους Πρέσβεις της Κύπρου στις χώρες Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής και περιοχής του Κόλπου, «για συζήτηση εξειδικευμένων θεμάτων και των γεωπολιτικών εξελίξεων που διαμορφώνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Το διήμερο 31 Ιουλίου με 1η Αυγούστου, προστίθεται, οι αρχηγοί των διπλωματικών αποστολών θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ε/κ Διαπραγματευτή, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και από τους Υπουργούς Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τα θέματα αρμοδιότητας τους, με έμφαση στα θέματα ενέργειας, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της πορείας υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την Παρασκευή, 1 Αυγούστου, οι αρχηγοί διπλωματικών αποστολών της Δημοκρατίας «θα ενημερωθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών για επιμέρους θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, με έμφαση στα όσα έχουν επιτευχθεί κατά τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο του νέου προσανατολισμού στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του ρόλου διαδραματίζει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συζητήσουν επίσης θέματα μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.