ΕΔΕΚ: Επιβάλλεται η άμεση επίλυση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων

Ακολουθεί δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΔΕΚ

Οι οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί καθιστούν σήμερα, περισσότερο από ποτέ προηγουμένως, άκρως απαραίτητη και απόλυτα αναγκαία τη βιώσιμη αναδιάρθρωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Η Κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για τη διαιώνιση του προβλήματος που επιτείνει την αβεβαιότητα και τις βάσιμες ανησυχίες δεκάδων χιλιάδων πολιτών και απειλεί την κοινωνική συνοχή. Η ελάχιστη προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δεν ευθύνονται για την κρίση αλλά έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αποτελεί για την ΕΔΕΚ εκ των ουκ άνευ.

Τονίζουμε ότι η ΕΔΕΚ υπεύθυνα εδώ και ένα χρόνο κατέθεσε δέσμη δέκα συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων προτάσεων για οριστική επίλυση του προβλήματος προτείνοντας μεταξύ άλλων:

• Άμεση αναδιάρθρωση όλων των βιώσιμων δανείων με βάση τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας

• Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής

• Άμεση μείωση των επιτοκίων

• Ισορροπημένα μέτρα για τη μόνιμη κατοικία των ευπαθών ομάδων και την επιχειρηματική στέγη με τρόπο ώστε αφενός να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή, χωρίς να παρέχονται αντικίνητρα σε αυτούς που μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις τους, και αφετέρου να μην επηρεάζεται η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

• Επανεξέταση των μη βιώσιμων δανείων που κακώς δόθηκαν με στόχο την εξεύρεση το λιγότερο οδυνηρών λύσεων.