Σύνοδος κορυφής της ΕΕ με τη “Κύπρο και όχι απέναντι στη Κύπρο”

Συνέρχονται σήμερα και αύριο  στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των “28” με  στόχο την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται στις Βρυξέλλες αύριο.

Στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης των ηγετών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διασυνδέει την επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα σε δείπνο εργασίας, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και σε πρόγευμα εργασίας την Παρασκευή, όπου και θα υιοθετηθεί η τελική ανακοίνωση.

Την Κύπρο στη Σύνοδο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναμένεται το πρωί να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σιούλτς και το μεσημέρι θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.

Χθες βράδυ ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησαν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής “με την Κύπρο και όχι απέναντι στη Κύπρο”.

Πάντως και χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει σε άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας χωρίς προηγουμένως η Άγκυρα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.