Σύννεφα στις σχέσεις Προεδρικού – ΔΗΣΥ, ψάχνουν “restart”…

Το χαμηλό βαρομετρικό που σκιάζει τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την Κυβέρνηση, επιβεβαίωσε, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, στο Προεδρικό, της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα δύο φίλια στρατόπεδα, δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους σε συγκεκριμένα θέματα που άπτονται των σχέσεων τους σε ότι αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση. Το Κυπριακό “γλύτωσε” πάντως από τις έριδες λόγω του ότι τη συγκεκριμένη μέρα (περασμένη Παρασκευή) παίζονταν πολλά με την παρουσία Λουτ και την κοινωνικού χαρακτήρα κοινή δεξίωση που είχαν.

Κοινό συμπέρασμα των δύο πλευρών; Ότι η δεύτερη πενταετία της διακυβέρνησης βαίνει χάλια και αυτό βλάπτει όλους. Εξού και η απόφαση μετά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη να κληθούν τόσο οι Υπουργοί, όσο και οι βουλευτές για μια νέα αρχή.

“Χρειαζόμαστε ένα restart” φέρονται να συμφώνησαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου.

Απουσία κάλυψης και μονομερείς ενέργειες

Από πλευράς Προεδρικού και Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος στην ουσία ήθελε να ακούσει περισσότερο παρά να πει, ηγέρθηκαν δύο ζητήματα.

Το ένα αφορούσε, όπως συναφώς γνωρίζουμε την “απουσία κάλυψης από τον Δημοκρατικό Συναγερμό” στην υπόθεση που αφορούσε τις καταγγελίες για τη δράση του δικηγορικού του γραφείου και τα δημοσιεύματα του OCCRP. Με τον πρώτο πολίτη του κράτους να αφήνει αιχμές για την ελαφρότητα της υποστήριξης του από την Πινδάρου.

Ομοίως και σε ότι αφορά στη διακυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τους κυβερνώντες βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους σε ότι αφορά νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν μονομερώς. Στην ουσία απαίτησε διακοπή τέτοιων ενεργειών και πρώτα συνεννόηση με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ώτα μη ακουόντων…

Από πλευράς τους σωρεία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος υπερθεμάτισαν στην ανάγκη οι Υπουργοί να έχουν καλύτερη επαφή μαζί τους και να μην μιλούν σε ώτα μη ακουόντων. Καταγγέλθηκαν μάλιστα συγκεκριμένοι Υπουργοί ότι δηλώνουν αδυναμία να συναντηθούν με επιμέρους βουλευτές, ενώ την ίδια ώρα διαβουλεύονται με εκπροσώπους άλλων κομμάτων.

Επίσης υπήρξε από πλευράς ηγεσίας παράπονο ότι Υπουργοί της Κυβέρνησης αντί να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο κατά τις ευρωεκλογές έκαναν προεκλογικό άλλων κομμάτων. Ονόματα και διευθύνσεις δεν λέμε, αλλά γνωρίζουμε ότι το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι επλεκόμενοι.

Πάντως και σε ότι αφορά στον ανασχηματισμό είναι βέβαιο ότι θα είναι “χριστουγενιάτικο δώρο” και θα είναι αρκετά ενδιαφέρον γιατί ονόματα θα μείνουν εκτός, ενώ άλλα που περιμένουν αλλαγή χαρτοφυλακίου, ίσως πέσουν από τα σύννεφα.

Ο ανασχηματισμός πάντως θα γίνει σε συνεννόηση με τον Αβέρωφ μαθαίνουμε ο οποίος θέλει μέσα από τις Προεδρικές αποφάσεις να υποβοηθηθεί (μέσω των επιλογών) και το φρεσκάρισμα της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας.