Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής: Θα διεκδικήσει την περιουσία και τα δικαιώματά τους

Οι τράπεζες δεν είναι εκεί για να συμπεριφέρονται σαν σπεκουλαδόροι αλλά για να προστατεύσουν τις καταθέσεις που άτομα και επιχειρήσεις τους εμπιστεύονται, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη εκ μέρους του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) ο Αδωνις Πακακωνσταντίνου.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο ΣΥΚΑΛΑ θα κινηθεί νομικά, ειρηνικά, και πολιτισμένα «αλλά πάνω απ’ όλα δυναμικότατα, για να διεκδικήσει με όσους τρόπους μπορεί την περιουσία και τα δικαιώματα των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας».

Σκοπός της σύστασής του είναι να αντιπροσωπεύσει τους χιλιάδες καταθέτες Κύπριους και μη, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα πέραν των €100,000 «και οι οποίοι έχουν χάσει τις καταθέσεις μιας ζωής σε μία πρόχειρη, άδικη, τιμωρητική και βάναυση απόφαση, η οποία καταδικάζει εμάς, τα παιδιά μας και το προσωπικό των επιχειρήσεων μας σε έναν αργό, βασανιστικό και απάνθρωπο θάνατο».

«Απόφαση, η οποία λανθασμένα στοχεύει αθώα και καθ’ όλα νόμιμα πρόσωπα τα οποία έχουν εμπιστευτεί μία τράπεζα του τόπου μας, έχουν στηρίξει τον τόπο μας με τις αποταμιεύσεις μίας ζωής, τις αποταμιεύσεις για τις σπουδές των παιδιών τους και τα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων τους», αναφέρει ο σύνδεσμος.

Επίσης υπογραμμίζει πως «δεν έχει πολιτικό χρώμα ούτε και ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε πολιτικές, κομματικές ή άλλου είδους σχέσεις ή να δεχτεί επεμβάσεις από οπουδήποτε που δεν θα έχουν σαν στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον του Συνδέσμου και των μελών του».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως με το κούρεμα των καταθέσεων «τιμωρούνται οι νούσιμοι και σοβαροί» καταθέτες και επιχειρηματίες και μαζί τους τιμωρούνται οι οικογένειες τους, οι επιτυχημένες επιχειρήσεις τους, που διαλύονται η μια μετά την άλλη, τιμωρούνται οι χιλιάδες του προσωπικού αυτών των επιχειρήσεων που μπαίνουν στις μακρές ουρές των ανέργων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως ο Σύνδεσμος ήδη αριθμεί ορισμένες εκατοντάδες μέλη και η αθρόα ροή νέων μελών συνεχίζεται.

Πρόσθεσε πως έχουν ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες με έγκριτα δικηγορικά γραφεία. Θα υπάρξει εμπλοκή από μεγάλο αριθμό συντονισμένων δικηγορικών γραφείων στη Κύπρο που θα πλαισιώνονται από εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους από την Κύπρο και το εξωτερικό. Θα υπάρξει επίσης, ανέφερε, εμπλοκή έγκριτων νομικών ευρωπαϊκού δικηγορικού οίκου διότι «δεν προτιθέμεθα απλά να κουβεντιάζουμε μεταξύ μας και μόνο στη Κύπρο».

Όπως είπε, «με τους νομικούς μας συμβούλους διερευνούμε τα ακόλουθα:
ενδεχόμενες παραβιάσεις του συντάγματος, ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων αρχών στις οποίες εδράζεται και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη και η Κυπριακή Δημοκρατία, και ενδεχόμενες πράξεις απάτης – πώς γίνεται να διαφημίζονται καταθετικά προϊόντα και να γίνονται παροτρύνσεις για συλλογή καταθέσεων και αυτά να επιτρέπονται από την Κεντρική Τράπεζα, την Κυβέρνηση (που είναι και ιδιοκτήτης), τα διοικητικά συμβούλια κ.λπ.».

Επίσης, διερευνούν ενδεχόμενες παράνομες πράξεις συναλλαγών που αποδυναμώνουν την ούτω καλούμενη «κακή Λαϊκή» και της αποστερούν στοιχεία ενεργητικού που οδηγούν σε μηδενική αποζημίωση των ανασφάλιστων καταθετών με τη διαδικασία της εκκαθάρισης, εμπλοκή του συνδέσμου σε επίπεδο ελέγχου στη διαδικασία εκκαθάρισης, ενδεχόμενη προσπάθεια αποζημίωσης ασφαλισμένων καταθετών (κάτω από 100.000) από τους ανασφάλιστους καταθέτες, αντί της Κυβέρνησης και πάρα πολλές άλλες ενέργειες που θεωρούν ότι επηρεάζουν τους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας.

Άκομψα και ατεκμηρίωτα προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι και εμείς έχουμε μελετήσει προσεκτικά τις λιγοστές ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων θεσμών που αναφέρονται στη Λαϊκή, που προσπαθούν άκομψα και ατεκμηρίωτα να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Δεν θα θέλαμε να προβούμε σε σχόλιο αυτή τη στιγμή πέραν από το ‘θα τα πούμε στο δικαστήριο’», ανέφερε.

«Θα κινηθούμε νομικά, θα κινηθούμε ειρηνικά, θα κινηθούμε πολιτισμένα. Διαβεβαιώνουμε όμως απερίφραστα ότι σε καμιά περίπτωση ο πολιτισμός και ειρηνική αντιμετώπιση θα μπορούν να ερμηνευτούν σαν αδυναμία. Θα κινηθούμε δυναμικότατα και θα διεκδικήσουμε με όσους τρόπους μπορούμε τη περιουσία και τα δικαιώματα μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «θεωρούμε ότι οι κυπριακοί θεσμοί φέρουν ακεραία την ευθύνη προστασίας μας».

Καλούμε όλους, Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα, Βουλή ακόμα και τη Τρόικα να μας ακούσει και να συζητήσει μαζί μας», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Οι ενέργειες που έχουμε προδιαγράψει (σε αυτό το στάδιο) δεν είναι επιθετικές ή εκδικητικές, αλλά διαβεβαιώνουμε όλους ότι τα δικαιώματα μας δεν πρόκειται να τα απεμπολήσουμε. Θα διεκδικήσουμε τα πάντα για μας, για τα παιδιά μας για το προσωπικό των επιχειρήσεων μας», σημείωσε.

Ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους καταθέτες της Λαϊκής ανεξαρτήτως εάν έχουν προχωρήσει σε ατομικές νομικές διαδικασίες ή όχι, «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί όλοι μαζί έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας».