Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, η κυβέρνηση γνώριζε τις προθέσεις του Γιούρογκρουπ

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαϊδη, η κυβέρνηση γνώριζε από πριν τις προθέσεις του Γιούρογκρουπ για το κούρεμα, φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρός του Γερούν Ντάιζελμπλουμ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών,στην οποία παρευρέθηκε ο κ. Ντάιζελμπλουμ, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι “δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις ως προς το πότε επιβλήθηκε το πείραμα του κυπριακού κουρέματος, στη βάση δηλαδή ποιας μελέτης επιβλήθηκε αυτό το κούρεμα που δεν ήταν μια απόφαση της 15ης του Μάρτη, ήταν μια απόφαση η οποία είναι στη βάση κάποιας μελέτης και σε μια διαδικασία μελέτης που – όπως μας απάντησε ο κ. Ντάιζελμπλουμ – είχε συμμετοχή και η κυπριακή πλευρά”.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση γνώριζε από πριν αυτές τις προθέσεις, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι αυτή ήταν απάντηση του Ντάιζελμπλουμ. “Στην ερώτηση μας κατά πόσο η απόφαση για το κυπριακό κούρεμα ήταν απόφαση της 15ης του Μάρτη ή ήταν απόφαση, η οποία έγινε στη βάση κάποιων μελετών, και κατά πόσο στη διαδικασία αυτών των μελετών συμμετείχε και η κυπριακή πλευρά, είπε `ασφαλώς ήταν στη βάση κάποιων μελετών, στην οποία ήταν συμμέτοχη και η κυπριακή πλευρά`”, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν έδωσε κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις συνομιλίες για το κούρεμα, είπε “Όχι, η ερώτηση μου ήταν σαφής μέσα στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε κατά πόσο το κούρεμα ήταν απόφαση της 15ης που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της 15ης ή αν ήταν απόφαση που μελετήθηκε, η απάντηση ήταν πως δεν ήταν απόφαση της 15ης αλλά ήταν απόφαση που μπήκε στη διαδικασία της μελέτης στην οποία διαδικασία συμμετείχαν σε ό,τι αφορά το Eurogroup και όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup”.

Σε παρατήρηση εάν γίνεται λόγος για την νυν κυβέρνηση, είπε ότι “τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Η συμμετοχή ήταν συμμετοχή”

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε επίσης ότι σε επισήμανση προς τον κ. Ντάιζελμπλουμ ότι η Κύπρος δικαιούται αλλά και οφείλει να ζητήσει από την Τρόικα τη λήψη διορθωτικών μέτρων εξαιτίας των παρενεργειών από το bail in, “δεν υπήρξε ασφαλώς συγκεκριμένη απάντηση ούτε αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν δικαιούται η ΚΔ να ζητήσει τέτοιου είδους διορθωτικά μέτρα”.

“Στην ερώτηση μας επίσης κατά πόσο, με δεδομένο τον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο που επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του ΕΚ που είχαν μπροστά τους κατά την επίμαχη συνάντηση για να συζητηθούν σημαντικά θέματα του κυπριακού μνημονίου, η κυπριακή πλευρά δικαιούται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση και επαναδιατύπωση κάποιων πτυχών του μνημονίου, ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι παρόλο που δεν είναι υπέρ μιας τέτοιας διαδικασίας, δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από κυπριακής πλευράς” είπε ο κ. Νικολαϊδης.
Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Ντάιζελμπλουμ ήταν αρκετά διαφωτιστική έστω και αν δεν έδωσε κάποιες απαντήσεις που αναμέναμε ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί”, κατέληξε.