Σύμβουλοι και επίτροποι….. Περιορισμός στις σπατάλες….

Σε λίγες μέρες θα συζητηθεί ενώπιον της  Επιτροπής Ελέγχου της  Βουλής το θέμα των διορισμών οι οποίοι έγιναν από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και από ορισμένους υπουργούς του.

Την εξέταση αυτού του θέματος ζήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με στόχο να διαπιστωθεί η νομιμότητα όλων αυτών των προσλήψεων ως επίσης και το κόστος  όλων των θεσεων αυτών σε ευρώπουλα τα οποία βέβαια επωμίζεται το κυπριακό κράτος. Επίσης η Βουλή δεν γνωρίζει καν  τον ακριβή αριθμό των προσλήψεων αυτών ούτε και γνωρίζει ξεκάθαρα  τι μισθό παίρνουν.

Κάποιοι βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι υπουργοποιήθηκαν πήραν μαζ’ί τους και τους επιστημονικούς τους συνεργάτες τους οποίους “βάφτισαν” τώρα ως συμβούλους υπουργού με μισθό πάνω από 2000 ευρώ το μήνα.

Με το θέμα αυτών των διορισμών ασχολήθηκαν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ…

Για ιστορικούς λόγους , θυμήθηκα λοιπόν τον  δεύτερο Πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας, τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος τότε διόρισε ένα και μοναδικό σύμβουλο,  για θέματα σφάλειας, στο Προεδρικό μέγαρο, τον μακαρίτη  Πάμπο Κουκουλαρίδη και τότε η Βουλή τον υποχρέωσε να τερματίσει άμεσα τις υπηρεσίες του και μην μπορώντας να κάνει αλλιώς ο αείμνηστος Κυπριανού τερμάτισε τις υπηρεσίες του μακαρίτη Κουκουλαρίδη ως σύμβουλου και τον έστειλε γενικό διευθυντή στον ΚΟΑ.

Ο τέως Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου καθώς και ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης δεν είχαν συμβούλους ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και οι Υπουργοί τους….

Στη νέα εποχή του αείμνηστου Τάσσου, μετέπειτα Χριστόφια και τώρα Αναστασιάδη βρήκαν τη φόρμουλα και διορίζουν συμβούλους αβέρτα….

Η οικονομική κατάσταση στη Κύπρο δεν σηκώνει πλέον τέτοια περιττά έξοδα…

Ας προβληματιστούν κάποιοι, ειδικά Υπουργοί οι οποίοι απλά για να βολέψουν τους εκλεκτούς τους, τους διόρισαν ως συμβούλους….

Ναι, συμφωνούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να έχει κάποιους συμβούλους να τον συμβουλέυουν και να τον ενημερώνουν για τις “κακοτοπιές” όχι όμως και οι Υπουργοί του….

Επίσης τι θα γίνει με τους δύο εκτελεστικούς  σύμβουλους  της Κεντρικής τράπεζας;

Τους Στέλιο Κοιλιάρη,  ο οποίος διορίστηκε και συστήθηκε από πλευράς ΔΗΚΟ και του τότε  προέδρου του Μάριου Καρογιάν  και ο Γιώργος Συρίχας ο οποίος προτάθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου;

Αυτοί οι δύο διορίστηκαν με σκοπό   να ελέγχουν τον τότε διοικητή της Κεντρικής τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη…

Οι μισθοί και τα ωφελήματα τους υπερβαίνουν τις 120,000 ευρώ ετησίως για τον καθένα… Ο ι ίδιοι βέβαια διαψεύδουν ότι παίρνουν τέτοια ποσά αλλά δεν έδωσαν όμως στη δημοσιότητα την πραγματική τους αμοιβή.

Τώρα ο “κίνδυνος” Πανίκου Δημητριάδη, δεν υπάρχει διότι έφυγε παίρνοντας μάλιστα και  αποζημίωση… Γιατί τότε αυτοί οι δύο κύριοι δεν παραιτούνται να πάνε στα σπίτια τους  για το καλό της οικονομίας και  του τόπου μας;

Όπως έχει πει και  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, είναι μεγάλο κρίμα και αμαρτία μεγάλη να παίρνουν “σιερεμέ” εκατοντάδες χιλιάδες ευρώπουλα εις βάρος του Κυπριακού λαού ο οποίος υποφέρει στερούμενος ακόμα και τα απαραίτητα προς το ζην….

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι καιρός  να πάρει μέτρα για να περιοριστούν όλες αυτές οι σπατάλες…

 

Του Κώστα Πέτρου