Η Τρόικα απάντησε με τρία βροντερά ”ΟΧΙ”

Οι δανειστές της χώρας (Τρόικα) σχετικά με την διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την κυβέρνηση, επέμειναν στην άποψη τους ότι, «δεν πρέπει να γίνουν πειράματα με τη φορολογία και κάθε ευρώ που θα χάνεται θα πρέπει να αντικαθίσταται» και ουσιαστικά η Κυβέρνηση ”εισέπραξε” τρία βροντερά ”ΟΧΙ”.

Παρά το γεγονός ότι ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι στις 3-5 Σεπτεμβρίου αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν στην τρόικα ανεπισήμως αφήνουν να διαφανεί ότι αντιτίθενται σθεναρά στα εξής:

– στη γενικευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών
– στην ελάφρυνση του χρέους τώρα και
– στην αλλαγή των ονομαστικών στόχων για έλλειμμα και πλεόνασμα.

Μετά τα τρία «όχι», τα χέρια του οικονομικού επιτελείου είναι λίγο πολύ δεμένα, αν και μπορεί να δοθεί η μάχη για τα καύσιμα, τον ΦΠΑ και τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (φορολογία της εργασίας), αρκεί να παρουσιαστούν βιώσιμες εναλλακτικές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση -ενόψει του φθινοπωρινού ελέγχου- προτίθεται να θέσει στην τρόικα μια «καυτή» ατζέντα 10 αιτημάτων, με μέτρα φοροελαφρύνσεων και τόνωσης της οικονομίας.

Το πακέτο των αιτημάτων θα τεθεί υπόψη των επικεφαλής των πιστωτών στη συνάντηση που θα έχει μαζί τους ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Παρίσι, στις 3-5 Σεπτεμβρίου. Αναλόγως της έκβασης που θα έχει η διαπραγμάτευση, τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 6 Σεπτεμβρίου.