Σύγχυση από ανακοίνωση της Τρόικας – “Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις προς ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα”

Προβληματισμό και σύγχυση προκαλεί ανακοίνωση της τρόικας σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία για το μνημόνιο με την Κυπριακή Δημοκρατία και τονίζεται ότι  διαπραγματεύσεις συνεχίζονται .

Συγκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Η αποστολή των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για την συγκρότηση των βασικών πολιτικών ενός προγράμματος προσαρμογής.

Οι αρχές και οι ομάδες των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς τη συμφωνία σε κρίσιμες πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν από τις αντίστοιχες διοικητικές έδρες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των stress test των κυπριακών τραπεζών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα ενημερώσουν τις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για την εύρεση χρηματοδοτικών λύσεων που θα είναι σύμφωνες με τη βιωσιμότητα του χρέους».

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση σε δείγμα 850 πολιτών, δείχνει ότι έξι στους 10 Ελληνοκυπρίους , ποσοστό 58% εγκρίνει την υπογραφή του μνημονίου.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή Κύπρου» , έκλεισε πριν από λίγες ώρες και θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοση την Κυριακή.

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ εγκρίνουν τη συμφωνία σε ποσοστό 80%  και των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ  σε ποσοστό 70%. Αντίθετα, έξι στους δέκα ,61%,από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ το απορρίπτουν.

Στην ίδια ερώτηση, οι νεαροί συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση (18 – 24) φαίνονται διχασμένοι (43% – 43%) ενώ οι πιο ένθερμοι οπαδοί της σύναψης συμφωνίας δανεισμού είναι οι παραγωγικές ηλικίες 45 – 54 χρόνων με 67%.

Το  60% των ανέργων επικροτούν την υπογραφή μνημονίου.