Σόιμπλε: «Ναι» σε αναδιοργάνωση της Κομισιόν με υπερ-επιτρόπους

Υπέρ της αναδιοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γύρω από λίγους επιτρόπους που θα είναι υπεύθυνοι για μεγάλους πόλους αρμοδιοτήτων, τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σε άρθρο του, το οποίο θα δημοσιευθεί την Παρασκευή στην εφημερίδα Die Welt, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Κομισιόν μπορεί να οργανωθεί «με τρόπο πιο αποτελεσματικό». Για παράδειγμα, λέει, «θα πρέπει να σκεφθούμε να συγκεντρώσουμε τους τομείς ευθύνης γύρω από ένα περιορισμένο αριθμό αντιπροέδρων της Επιτροπής και να κάνουμε υφισταμένους τους τους άλλους επιτρόπους».

Η πρόταση αυτή είχε ήδη διατυπωθεί στη διάρκεια της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές από τον επικεφαλής των φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ και φαίνεται πως έχει και τη στήριξη του Παρισιού.

Για τον κ. Σόιμπλε, η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι, μαζί με τη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης, ένα ουσιαστικό μέσο για να ενισχυθεί η Ε.Ε. και να συσπειρώσει τους πολίτες.

Πέρα από τις αναδιοργανώσεις «που μπορούμε να κάνουμε άμεσα», όπως αυτή της Επιτροπής, θεωρεί επίσης «αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα» μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.