Σχέδιο προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην παρουσίαση του Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που σας παρουσιάζουμε σήμερα το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, ο σχεδιασμός του οποίου έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε από τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Το σχέδιο έχει ως στόχο την προώθηση ενός αναδυόμενου και πολλά υποσχόμενου τομέα της κυπριακής οικονομίας. Το σχέδιο θα επιτρέψει την εισροή κεφαλαίων από διεθνείς παραγωγές στη χώρα μας, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, για κάθε ένα (1) ευρώ που ξοδεύεται για ανάπτυξη του τομέα, προκύπτει υπεραξία επτά (7) ευρώ.

Μέσα από την προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για οπτικοακουστικές παραγωγές, σημαντικός στόχος του Σχεδίου είναι η προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού και η ανάδειξη του πολιτισμού της διεθνώς. Όπως θα δείτε και στην αναλυτική παρουσίαση που ακολουθεί, η Κύπρος διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να μπει δυναμικά στον χάρτη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, γεγονός που δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης. Η ανάπτυξη του τομέα οπτικοακουστικής θα συμβάλει στη δημιουργία εμπειρογνωμοσύνης και νέων θέσεων εργασίας, ενώ ευελπιστούμε ότι θα δώσει την κατάλληλη ώθηση για εδραίωση συνεργασιών μεταξύ στελεχών από την τοπική και διεθνή βιομηχανία.

Σημαντική θεωρείται επίσης η ανάπτυξη των κτηριακών υποδομών και εξοπλισμών που θα στηρίξουν τη βιομηχανία, καθώς επίσης η έμμεση ώθηση που θα δώσει για την ανάπτυξη παράπλευρων τομέων, όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία που σχετίζονται με τις παραγωγές (film funds) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από Κύπριους επαγγελματίες.

Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με τα κίνητρα που προνοεί το Σχέδιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι βασίζονται σε έναν συνδυασμό χορηγιών και φορολογικών κινήτρων, όπως επιστροφές χρημάτων (cash rebate), φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιμων δαπανών.

Για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Σχεδίου, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα πολιτιστικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται αξιολόγηση των προτεινόμενων έργων. Αξίζει να αναφέρω ότι αρμόδια αρχή για το σχέδιο κινήτρων θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών και, αργότερα, το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αποτελεσματική διαχείρισή του θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τη συνεχή προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αναπτυξιακά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη που θα επιφέρει στην Κύπρο η εφαρμογή του Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, καλούμε τη Βουλή όπως προχωρήσει άμεσα στην ψήφισή του.