Σχέδιο “εκτάκτου ανάγκης” για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Spiegel

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην προσπάθεια να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα προχωρήσουν σε μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα. Το δημοσίευμα ανήκει στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel”  το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα .

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνειά της, και μείωση των τελών διαχείρισης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί ,βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη, τα οποία αποκομίζει από τα φθηνά αγορασθέντα κρατικά ομόλογα, έως την ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Το έκτακτο σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό ελληνικά χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα. Η δημόσια περιουσία, η οποία προς το παρόν δύσκολα μπορεί να πωληθεί, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν πληγεί, θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ΕΜΣ, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία επιπλέον και λόγω της επιμήκυνσης δύο ετών που θα λάβει η Ελλάδα, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.