Σχέδιο για φωτοβολταικά σε 200 νοικοκυριά από ΑΗΚ

Σχέδιο για εγκατάσταση συστήματος φωτοβολταϊκών σε 200 νοικοκυριά, αναμένεται από την ΑΗΚ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η εξαγγελία από την ΑΗΚ αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά 200 νοικοκυριά από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ΑΗΚ, αντιλαμβανόμενη ότι η αρχική επένδυση για τον καταναλωτή, στο πλαίσιο του προγράμματος εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων (netmetering) είναι αποτρεπτική για πολλά νοικοκυριά, αφού φθάνει μέχρι τις 3.000 ευρώ, αποφάσισε να προβεί στην αγορά φωτοβολταϊκών αξίας ενός εκατ. ευρώ τα οποία θα εγκαταστήσει η ίδια σε νοικοκυριά.

Η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών απαιτεί σημαντική αρχική επένδυση από μέρους του καταναλωτή, που φθάνει τις 2.500 – 3.000 ευρώ για τα νοικοκυριά τα οποία θα λάβουν επιχορήγηση από την Κυβέρνηση και τις 5.000 – 6.000 ευρώ για τους υπόλοιπους καταναλωτές που δεν θα λάβουν την κρατική χορηγία.

Ενώ η Κυβέρνηση ενέκρινε την παραχώρηση χορηγίας σε 2.000 συστήματα που θα εγκατασταθούν σε οροφές κατοικιών ευάλωτων καταναλωτών, μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν μόνον 890 αιτήσεις.