Η Έκθεση της Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού παραδόθηκε στον Πρόεδρο

H Λήδα Κουρσουμπά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ετήσια Έκθεσή της για το 2012, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή της για το ότι, στα πέντε και πλέον χρόνια της λειτουργίας του,  ο θεσμός αυτός συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυπριακής πολιτείας.

“Στη βάση αυτής ακριβώς της συνεργασίας οι παρεμβάσεις της Επιτρόπου προς τους αρμόδιους Υπουργούς και Υπηρεσίες του Κράτους στα πλαίσια άσκησης του ελεγκτικού της ρόλου όχι μόνο λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αλλά και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για το χειρισμό θεμάτων, την επίλυση προβλημάτων και τη διαμόρφωση παιδοκεντρικών πολιτικών σύμφωνων προς τις αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της κ. Κουρσουμπά.

Επίσης, σημειώνεται “η εξαιρετική συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τόσο στα πλαίσια του νομοθετικού έργου όσο και της άσκησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου”.

Η Επίτροπος επίσης εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχει εκφραστεί από την παρούσα Διακυβέρνηση η πρόθεση για την προώθηση νομοθεσίας για ρύθμιση του Συστήματος Δικαιοσύνης Ανηλίκων, θέμα το οποίο η ίδια είχε θέσει ως προτεραιότητα. Προστίθεται ότι  έχει ετοιμάσει ήδη ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο θέμα, για το οποίο σύντομα θα ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

“Αναμφισβήτητα η εκλογή της Κυπρίας Επιτρόπου, στην προεδρία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου τέτοιου βεληνεκούς, αποτελεί απτό τεκμήριο για το κύρος το οποίο απολαμβάνει ο θεσμός, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο” αναφέρει η ανακοίνωση.

Το έργο του Θεσμού παρουσιάζεται στη βάση τεσσάρων πυλώνων:

α) Έλεγχος – Παρακολούθηση, Νομοθεσιών, διαδικασιών και πρακτικών

β) Διαφώτιση και Ευαισθητοποίηση των παιδιών και της κοινωνίας ευρύτερα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού

γ) Ενδυνάμωση και Συμμετοχή των παιδιών

δ) Νομική Αντιπροσώπευση παιδιών.

Αναπτύσσονται σε οκτώ θεματικές ενότητες:

1. Νεανική Παραβατικότητα/Παιδιά στο Σύστημα Δικαιοσύνης

2. Παιδιά που χωρίζονται από τους γονείς τους

3. Εκπαίδευση

4. Βία κατά των Παιδιών

5. Κοινωνική Στήριξη και Παιδί

6. ΜΜΕ και Παιδί

7. Μεταναστευτική Πολιτική και Παιδί

8. Υγεία και Παιδί