Σχέδια και Προγράμματα για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Σχέδια και Προγράμματα “Net Metering” για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε παρατήρηση ότι οι καταναλωτές αναμένουν να εφαρμοστεί ευρέως το “net-metering”, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη γιατί μιλώντας με συναδέλφους του “βλέπουμε αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας που είναι, κυρίως η ευστάθεια του συστήματος”

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “ανακοινώνοντας αυτά τα προγράμματα για φέτος ξεκινούμε τη δουλειά για να εξαγγείλουμε νωρίς και για το 2014, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας τις σημερινές εξαγγελίες”.

Αναφερόμενος στα Σχέδια και Προγράμματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτά είναι η εγκατάσταση Οικιακών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων δυναμικότητας μέχρι 3kW με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων κατανάλωσης – παραγωγής (net metering) με χορηγία, η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων δυναμικότητας μέχρι 3kW με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων κατανάλωσης – παραγωγής (net metering), χωρίς χορηγία και η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για αυτοπαραγωγή.

Σε σχέση με το πρώτο σχέδιο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 24 Μαΐου 2013 ενέκρινε Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 6MW, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 2 χιλιάδες συστήματα, που θα εγκατασταθούν σε οροφές κατοικιών ευάλωτων καταναλωτών, προσθέτοντας ότι “τα συστήματα αυτά θα λειτουργούν με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων της καταναλισκόμενης και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (net metering) και θα επιχορηγούνται με το ποσό των 900 ευρώ ανά κιλοβάτ από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι δικαιούχοι ευάλωτοι καταναλωτές είναι οι λήπτες του Δημοσίου Βοηθήματος που παρέχεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας που παρέχεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λήπτες του Επιδόματος σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα που παρέχεται από την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ο) έτος ηλικίας του, λήπτες του Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά άτομα που παραχωρείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λήπτες του Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά άτομα που παραχωρείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λήπτες της χορηγίας σε τυφλούς που παραχωρείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258, αυξανόμενο κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε περίπτωση που η συνολική ισχύς των αιτήσεων που θα ληφθούν κατά την πιο πάνω περίοδο ξεπερνά τα 6MW, που αντιστοιχούν σε περίπου 2 χιλιάδες αιτήσεις, η επιλογή των αιτητών που θα λάβουν χορηγία θα γίνει με κλήρωση.

Αναφορικά με το Σχέδιο για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων δυναμικότητας μέχρι 3kW με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων κατανάλωσης – παραγωγής (net metering), χωρίς χορηγία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι με το Σχέδιο αυτό, αποφασίστηκε η λειτουργία προγράμματος από την ΡΑΕΚ για εγκατάσταση πρόσθετων οικιακών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 9MW, με τη μέθοδο net metering, που αντιστοιχεί σε περίπου 3 χιλιάδες συστήματα, χωρίς όμως την παροχή οποιασδήποτε κεφαλαιουχικής χορηγίας από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Σημείωσε ότι τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα ανακοινωθούν από την ΡΑΕΚ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για αυτοπαραγωγή, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το πρόγραμμα αφορά για συνολική δυναμικότητα 10MW για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ανέφερε, επίσης, ότι η μέγιστη δυναμικότητα του κάθε συστήματος θα είναι 1MW και πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ΡΑΕΚ για εξασφάλιση εξαίρεσης από άδεια κατασκευής σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.