“Στα τυφλά” η εποπτεία των τραπεζών μέχρι σήμερα!

Μεγάλα κενά και αδυναμίες στην εποπτεία των τραπεζών και στην εταιρική διακυβέρνηση διαπιστώνει η ανεξάρτητη επιτροπή για το μέλλον των τραπεζών, η οποία έδωσε στην δημοσιότητα την ενδιάμεση έκθεσή της.

Στην έκθεση καταγράφονται τα αίτια της σημερινής κατάστασης και διατυπώνονται εισηγήσεις για επίλυση των προβλημάτων και αλλαγές στη θεσμική υποδομή.

Η επιτροπή διαπιστώνει ότι για χρόνια δεν υπήρχε στρατηγική για διαχείριση του τραπεζικού τομέα και ότι η εταιρική διακυβέρνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. 

Αναφέρει επίσης ότι η εποπτική αρχή, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα δεν χρησιμοποίησε τα μέσα που διέθετε για να αντιμετωπίσει την αναπτυξιακή πολιτική των τραπεζών.

Στην έκθεσή της η επιτροπή εισηγείται επίσης τη δημιουργία κατάλληλων θεσμών για εθνική στρατηγική, επαναλειτουργία της τεχνικής επιτροπής ελέγχου, αύξηση των συναντήσεων του Διοικητή της ΚΤ με τον ΥΠΟΙΚ, ανανέωση της εσωτερικής διακυβέρνησης και έλεγχο από την ΚΤ της συμπεριφοράς και των αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.