Σφοδρές μάχες στο βορειοδυτικό Πακιστάν με 37 νεκρούς

Σε τουλάχιστον 37 νεκρούς ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στις διήμερες ταραχές στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Στις ταραχές που ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 αντάρτες και 3 στριατιώτες, σύμφωνα με τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.

Έγινε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στις περιοχές των χωριών Πάρα Σαμκάνι, Μαϊντάν όπου διαβιούν οι φυλές Κουράμ – Χιμπέρ, σε μικρή απόσταση από την αφγανική μεθόριο, πολλοί ένοπλοι Ταλιμπάν έχουν καταφύγει εκεί.

Στο Πεσαβάρ, το μεγάλο αστικό κέντρο αυτού του τομέα, εκπρόσωπος των σωμάτων ασφάλειας επιβεβαίωσε τον ανωτέρω απολογισμό, αργά σήμερα. Ο τωρινός στόχος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων είναι να `ελέγξουν` την κοιλάδα του Τιράχ που εκτείνεται μέσα σε κρημνώδεις ορεινούς όγκους, με πολλές σπηλιές (περιοχή των Χιμπέρ). Από εκεί, περνούν και νατοϊκοί σχηματισμοί (στρατού ξηράς), αποσυρόμενοι σταδιακά από το Αφγανιστάν.

Ο Ουαλί Ουρ Ρέχμαν, δεύτερος τη τάξει στους Ταλιμπάν που είναι εγκατεστημένοι στο πακιστανικό έδαφος (Κίνημα Ταλιμπάν Πακιστάν, TTP), έχασε την ζωή του από τα πυρά ενός μη-επανδρωμένου αμερικανικού αεροπλάνου, την Τετάρτη, κάπου στο γειτονικό βόρειο Ουαζιριστάν. `Αμέσως, το TTP διέκοψε το δίαυλο επικοινωνίας που είχε με την κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ.

puf