ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ: Χωρίς πιέσεις να αντιμετωπίζονται οι δανειολήπτες

Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών αναφέρει ότι οι δανειολήπτες είναι έτοιμοι για συνεργασία φτάνει να αντιμετωπίζονται έντιμα και καλόπιστα, χωρίς πιέσεις και εκφοβισμούς.

Σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Τραπεζών και το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του Μιχάλη Καμμά, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα και σημειώνει ότι η δυναμική, που πράγματι παρουσιάζεται για δομικές αλλαγές στο «σύστημα», πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όλους τους αρμόδιους παράγοντες και φορείς, κυρίως όμως από τη Βουλή, αφού ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο θέμα αυτό είναι αναμφισβήτητος.

Σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις, εκφράζει τη συμφωνία του ότι υπάρχει πρόοδος, αφού έχει αλλάξει η νοοτροπία σχεδόν σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα που επιδεικνύουν πνεύμα συνδιαλλαγής και προσθέτει ότι τούτο πρέπει να ενισχυθεί και συνεχισθεί.

“Οι δανειολήπτες είναι έτοιμοι για συνεργασία φτάνει να αντιμετωπίζονται έντιμα και καλόπιστα, χωρίς πιέσεις και εκφοβισμούς” αναφέρεται.

Προστίθεται ότι τα «εργαλεία» που δόθηκαν στις Τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιούνται λελογισμένα και προσεκτικά και ότι υπάρχουν οι τρόποι και τα μέσα που παρέχονται από τα ίδια νομοθετικά «εργαλεία» για να προστατευθούν οι δανειολήπτες και να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και συμφέροντα τους.

Υπενθυμίζει ότι οι οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών έχουν μειωθεί, η οικονομική ανάκαμψη αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για επίλυση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, και το κόστος της καθυστέρησης της αντιμετώπισης των Μ.Ε.Δ. δεν πρέπει να επωμισθούν οι δανειολήπτες.

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τις εκτιμήσεις ακινήτων που γίνονται από τις Τράπεζες και ότι έχουν παρατηρηθεί τεράστιες διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων που ετοιμάζουν οι διορισμένοι από τις Τράπεζες εκτιμητές με ανεξάρτητους εκτιμητές κατά την εκτίμηση του ίδιου ακινήτου.

“Οι εκτιμήσεις από εκτιμητές των τραπεζών αποτελούν ένα αγώνα δρόμου για τη χαμηλότερη τιμή, κάτι που προφανώς προωθείται από τις ίδιες τις Τράπεζες. Εάν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό θα επηρεάσει μεταξύ άλλων την διαδικασία εκποιήσεων και θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία” σημειώνεται.

Αναφέρει ακόμη ότι ως αποτέλεσμα των υπερεκτιμήσεων που γίνονταν κατά την διαδικασία χορήγησης δανείων, δανειολήπτες σήμερα καλούνται να αποπληρώσουν χρέη για αγορά ακινήτων, η πραγματική αξία των οποίων είναι πολύ χαμηλότερη από το δάνειο με αποτέλεσμα η πράξη να είναι εντελώς ασύμφορη για αυτούς.

Προσθέτει ότι τόσο οι Τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες μπορούν να στραφούν εναντίον των εκτιμητών, “οι οποίοι έχουν αστική ευθύνη για την αμελή ετοιμασία των εκτιμήσεων κατά την έγκριση των δανείων”.