Παυλόπουλος: Σήμερα οι δύο «Ελπίδες» αδελφοποιούνται προσφέροντας ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα

Σε χαιρετισμό του  ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην τελετή αδελφοποίησης του Ιδρύματος «Ελπίδα Κύπρου για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία» με τον «Σύλλογο Φίλων και παιδιών με καρκίνο Ελπίδα Ελλάδος», στο Προεδρικό Μέγαρο είπε;

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ εκπληρώνοντας ένα αυτονόητο χρέος.

Πριν από 26 χρόνια γεννήθηκαν δύο «Ελπίδες», μια στην Ελλάδα μια στην Κύπρο. Στην Ελλάδα αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από θαρραλέες γυναίκες οραματίστριες με επικεφαλής την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα καλής θέλησης. Σήμερα η «Ελπίδα» στην Ελλάδα αποτελεί ένα κόσμημα του κοινωνικού κράτους.

Στην Κύπρο μέσα από το φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά με λευχαιμία και καρκίνο υπάρχει η «Ελπίδα», που έχει ιδρυθεί με την πρωτοβουλία ανθρώπων με κοινωνικοί ευαισθησία, ένα Ίδρυμα που επιτρέπει στα παιδιά να διεκδικήσουν το αυτονόητο, το δικαίωμα στη ζωή.

Σήμερα οι δύο «Ελπίδες» αδελφοποιούνται προσφέροντας ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, της ένωσης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης αξιών.

Εύχομαι αυτή η κοινή προσπάθεια, ο σπόρος που τέθηκε σήμερα να βλαστήσει και να θρέψει αυτή τη σιγουριά και προσδοκία που ανήκει σε αυτά τα παιδιά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη ζωή και εύχομαι αυτό το παράδειγμα να ξεπεράσει τα σύνορα μας. Αυτή η αδελφοποίηση είναι ο συμβολισμός του Ελληνισμού.

Αυτή η προσφορά του Ελληνισμού είναι προσφορά προς το δυτικό πολιτισμό, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό ο οποίος είναι περισσότερο κρίσιμος από κάθε άλλη φορά. Το ότι η Ευρώπη παραπαίει δεν οφείλεται τόσο στα οικονομικά της προβλήματα αλλά στην κρίση αξιών, στην απομάκρυνση της από τον άνθρωπο, από τις αρχές και τις αξίες εκείνες οι οποίες μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν στην προσπάθεια να φτιάξουμε την Ευρώπη.

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ενισχύσω αυτή σας την προσπάθεια.