ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εργασίες του Ιδρυτικού Συνεδρίου

Με τις ψηφοφορίες για τη Διακήρυξη, την Πολιτική Απόφαση, το Καταστατικό και τον κανονισμό εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, συνεχίζεται σήμερα η 4η ημέρα του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή.

Το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Μοναδικός υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις προηγούμενες ημέρες του συνεδρίου βασικά χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων ήταν η στάση του κόμματος στο Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, με ένα μεγάλο ποσοστό συνέδρων να τάσσεται υπέρ της καταγγελίας και της διαγραφής του χρέους. Επίσης σημαντικός αριθμός συνέδρων επισημαίνει την ανάγκη εντονότερης προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του συνεδρίου καθώς προβλέπουν πιθανή προσφυγή στις κάλπες, αλλά και κοινωνικές πιέσεις λόγω της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας.

Υπέρ της σύστασης ενός ενιαίου κόμματος που θα κατοχυρώσει τη δημοκρατία των μελών του, τάχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα. Αντίθετα, ο επικεφαλής της συνιστώσας Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), Αντ. Νταβανέλος, τόνισε ότι δεν θα αυτοδιαλυθεί.