Συρία: Τώρα και Μετά

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγελου Αθανασιάδη*

Σε όλους φαντάζει σαν ένα μπερδεμένο κουβάρι.

Ας τα πούμε με απλά λόγια, να κάνουμε ένα απλό σκίτσο, να τα ξεδιαλύνουμε.

Στην Συρία λοιπόν είναι οι:

Κούρδοι της Συρίας (YPG). Αντιφρονούντες του Άσαντ, και μέχρι πρότινος σύμμαχοι των ΗΠΑ. Τώρα είναι με τον Άσαντ και την Ρωσία κατά των Τούρκων. Έχουν όπλα πεζικού και αντιαρματικά. Διευκρινίζεται ότι το ΡΚΚ είναι οι Κούρδοι στην Τουρκία.

Ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός (SDF) ή (DSF), αντικαθεστωτικοί κατά του Άσαντ, σε κάποιες περιπτώσεις εξομοιώνονται πλήρως με τους Κούρδους, αυτοί όμως είναι άραβες (Σύριοι και λοιποί) και άλλων προελεύσεων. Τώρα κατά των Τούρκων, με τον Άσαντ και την Ρωσία. Οπλισμός όπως παραπάνω.

Ο Λαϊκός Συριακός Στρατός (ΣΛΣ), αντίθετοι του Άσαντ, φιλότουρκοι. Είναι Άραβες και άλλων φυλών. Οπλισμός ομοίως όπως παραπάνω. Τώρα είναι κατά των Τουρκων.

Ο στρατός του Άσαντ, κυβερνητικός ή στρατός της Συρίας, υποστηριζόμενοι από την Ρωσία. Έχουν άρματα, πυροβολικό, αεροπορία και πυραύλους.

Οι Ρώσοι. Ο τοπικές Μονάδες τους είναι σύμμαχοι και συμπολεμιστές του Άσαντ. Με πλήρη εξοπλισμό, Αεροπορία, πυραύλους, άρματα, πυροβολικό και ναυτική υποστήριξη. Σημειώνεται εδώ, ότι η Ρωσία συνεργάζεται και με τους Τούρκους.

Οι ΗΠΑ ήταν μέχρι πρότινος στην περιοχή, ενεργώντας με τους Κούρδους και τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό.

Στρατοί άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που δεν ακούγονται.

Ο ISIS, που έχει νικηθεί από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις με την συνδρομή των ΗΠΑ. Τώρα υπάρχουν περί τις 12.000 Τζιχαντιστές του ISIS σε 10 φυλακές, που φυλάσσονται από τους Κούρδους.

-Σε αυτούς προστέθηκαν και οι Τούρκοι. Ακόμη είναι επί των συνόρων. Υποστηρίζουν με πυρά και διαθέτουν μέσα, για να πολεμούν οι άλλοι.

Μα αυτό δεν είναι απλό σκίτσο. Πράγματι, είναι όμως το απλούστερο που γίνεται. Η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη.

Πρώτα οι αντικαθεστωτικοί πολεμούσαν τον Άσαντ και όλοι μαζί πολεμούσαν τον ISIS. Τώρα αντικαθεστωτικοί και Άσαντ πολεμούν κατά του συνασπισμού της Τουρκίας. Η Ρωσία πολεμάει πάντα μαζί με τον Άσαντ. Μάλλον δεν θα βγει άκρη.

Τώρα:

Ο ISIS νικήθηκε. Τη μεγαλύτερη δουλειά την έκαναν οι Κούρδοι, που τώρα φυλάγουν τους τόπους φυλάξεως (φυλακές) των Τζιχαντιστών.

Για τον λόγο αυτό είχαν εξοπλιστεί αρκετά, όπως και ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός, αλλά και ο Λαϊκός Συριακός Στρατός. Έγιναν υπολογίσιμες δυνάμεις.

Και είναι αναρχοαυτόμομες, σε χέρια καπεταναίων.

Τώρα που ο στόχος επετεύχθη, οι δυνάμεις αυτές δεν είναι επιθυμητές.

Επί πλέον οι Κούρδοι πολεμούσαν προσδοκώντας σαν ανταμοιβή την δημιουργία Κουρδικού κράτους.

Ακόμη οι Τούρκοι είναι απαιτητικοί, σε εδαφικές διεκδικήσεις.

Τέλος τι θα κάνουμε με τους φυλακισμένους του ISIS.

Υπάρχει λύση;;…

Η Λύση:

Προ ημερών γίνεται συνάντηση των κυρίως ενδιαφερομένων ξένων δυνάμεων. Ελήφθησαν αποφάσεις. Ποιες άραγε; Ξέρει κανείς;;…

Μα όταν βλέπεις το αποτέλεσμα χρειάζεται να μάθεις τα λόγια;;…

Προφανώς λοιπόν:

1ον. Η Συρία απεδόθη στον Άσαντ και στους Ρώσους. Δηλαδή η  προτεραία κατάσταση.

Η ευρύτερη περιοχή εγκαταλείπεται στην Ρωσία που αναβαθμίζεται σε μονοκράτορα του χώρου.

2ον. Κουρδικό κράτος δεν θα γίνει. Θα τους δοθεί κάποια περιορισμένη μειονοτική διοίκηση. Θα υπαχθούν, ευγνώμονες στον Άσαντ, που τους έσωσε από την απειλή να καταληφθούν από τους Τούρκους. Ο τόπος είναι πολύτιμος για να τον κατέχουν οι Κούρδοι, λαός με τσαγανό. (Όμοια με την Ελλάδα!)

3ον. Οι μη κρατικές οντότητες με στρατιωτικές δυνατότητες καθώς και η μαχητική τους ισχύ θα εκμηδενιστούν, όπως και οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας.

Με ποια μέθοδο; Με την απλή και πασίγνωστη: «Διαίρει και βασίλευε». Και όπως πάντα, (μελέτη-επίβλεψη) Αγγλία.

Για να δούμε το σκηνικό διεξαγωγής:

Βόρεια η Τουρκία. Στέλνει τον Λαϊκό Συριακό Στρατό στις εχθροπραξίες.

Νότια η Συρία και η Ρωσία. Προτρέπουν τους Κούδρους και τον Δημοκρατικό Συριακό Στρατό σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Ρωσία διασφαλίζει την μη συμπλοκή Συριακών και Τουρκικών δυνάμεων.

Οι Αμερικανοί πρότρεπαν τους Κούρδους να χαλάσουν τις οχυρωματικές θέσεις τους. Τώρα βομβαρδίζουν τον εξοπλισμό που άφησαν στην περιοχή φεύγοντας.

Στο μέσον αντιτιθέμενοι αντάρτες πολεμούν. Ο πόλεμος καταναλώνει τα πυρομαχικά και καταστρέφει τα όπλα και τα υλικά και σκοτώνει το προσωπικό. Και μάλιστα τους πιο γενναίους και δυναμικούς.

Και μας μένουν οι φυλακισμένοι του ISIS. Όταν βομβαρδίζεις τους φύλακες, τι θα κάνουν τους φυλακισμένους (;)…, μαζί με κάποιες βόμβες παράπλευρων απωλειών;;…

Βρίσκετε κανένα κενό στο πρόγραμμα;;… Αν ναι να το βομβαρδίσουμε…

Καθημαγμένος ο πληθυσμός, αποψιλωμένος από τα δυναμικά του στοιχεία, θα καλοδεχθεί την κονσερβοποιημένη ειρήνη, να θάψουν τους νεκρούς τους, να κλείσουν τις πληγές τους, να μαζέψουν τα κομμάτια τους.

Θα τους δώσουμε και ένα σχέδιο «Μάρσαλ»… και μετά δάνεια… Το φυλετικό μίσος θα κρυφοκαίει, έτοιμο να ξανανάψει, όταν θα είναι και πάλι επικίνδυνοι ή όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων.

Ήταν η στιγμή που οι Κούρδοι είχαν όλα τα δίκαια με το μέρος τους, να ζητήσουν την δημιουργία του κράτους τους.

Γιατί μου θυμίζει, «καρμπόν», πανομοιότυπο, την Ελλάδα στο τέλος του Β’ΠΠ.

Η Ελλάδα με τους νικητές. Η συμβολή μας στην νίκη αδιαμφισβήτητη. Όλα τα δίκαια με το μέρος μας, για την διεκδίκηση των Εθνικών μας πόθων. Βόρειος Ήπειρος και Κύπρος και… και…

Ξεκινάει ένας εθνοφθόρος αδελφοκτόνος πόλεμος. Ξεχάστηκαν όλα.

Και τους είμαστε ευγνώμονες, σε όλους…, για τη βοήθεια που μας έδωσαν εκατέρωθεν… για την καταστροφή μας… και για τον δανεισμό τους για την ολοκλήρωση της καταστροφής μας…

Καλή δύναμη Κούρδοι. Καλώς ήλθατε στην χορεία των… «Αγγέλων»…

*Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.