Συνταγματικό Δικαστήριο:”Ο Μόρσι συμμετέχει σε εκστρατεία εναντίον μας”

Αναζωπυρώνεται η διαμάχη μεταξύ μέρους του δικαστικού σώματος και του Αιγύπτιου ηγέτη μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε σήμερα το Ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο εναντίον του Μοχάμεντ Μόρσι, υποστηρίζοντας ότι συμμετέχει σε μια εκστρατεία εναντίον του Δικαστηρίου.

“Αυτό που έχει προκαλέσει θλίψη στα μέλη του δικαστηρίου αυτού είναι η συμμετοχή του προέδρου-κι αυτό αποτέλεσε μια οδυνηρή έκπληξη-στην εκστρατεία της συνεχιζόμενης επίθεσης εναντίον του συνταγματικού δικαστηρίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Μαχέρ Σάμι, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο  Μόρσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σάμι, σε ομιλία του την Παρασκευή επέρριψε ευθύνες  στο δικαστήριο για διαρροή αποφάσεων πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους. Φέτος, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία διέλυσε το Κοινοβούλιο λόγω νομικού κενού στον εκλογικό νόμο.

Εν τω μεταξύ, πριν δύο μόλις μέρες, ο Μόρσι αποδέχτηκε πρόταση συμβιβασμού των δικαστών, με βάση την οποία μόνο οι αποφάσεις του που σχετίζονται με θέματα “εθνικής κυριαρχίας” δεν θα μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Ο Μόρσι προχώρησε σε  μερικό συμβιβασμό με τους δικαστές μπροστά στον κίνδυνο εκτροχιασμού της κατάστασης στη χώρα, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν με την έκδοση του υπερ-διατάγματος, που του παραχωρεί απεριόριστες εξουσίες.