Συνομιλία Ομπάμα – Πούτιν μετά τις συλλήψεις Τσετσένων

Το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος θα συντονίσουν και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο μαραθώνιο της Βοστόνης στις οποίες εμπλέκονται δύο Τσετσένοι φοιτητές.

Οπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από τη Μόσχα, ο Πρόδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στον οποίο εξέφρασε και πάλι τα συλλυπητήριά του. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στο τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενόψει και των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο θέρετρο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόβ δήλωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν στο επίπεδο των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τη Μόσχα για την στήριξή της και και τη συνεργασία της στο θέμα της τρομοκρατίας.

Οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι δύο δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στο μαραθώνιο της Βοστόνης είναι τσετσενικής καταγωγής. Πρόκειται για δύο αδέλφια ο ένας εκ των οποίων σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την Αστυνομία ενώ ο δεύτερος διακομίστηκε στο νοσοκομείο μετά τον εντοπισμό του σε βάρκα όπου κρυβόταν. Οι διωκτικές αρχές είχαν εξαπολύσει χθες ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 19χρονου φοιτητή, απέκλεισαν δρόμους και κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στις οικίες τους και να μην ανοίγουν σε αγνώστους.