Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις εκποιήσεις

Σε κοινή συνεδρία οι Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής συνέρχονται και πάλι σήμερα για το θέμα των εκποιήσεων για να εξετάσουν το νέο νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το βράδυ το Υπουργικό Συμβούλιο, και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα ενόψει της Ολομέλειας του Σαββάτου.

Θα παραστούν επίσης στη συνεδρίαση, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου και ο Αναπλ. Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τσολάκης.

Το Υπουργικό, που συνεδρίασε χθες βράδυ έκτακτα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενέκρινε επτά τροπολογίες αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις των κομμάτων και της Τρόικας και αποφάσισε την προώθηση, με τη διαδικασία του κατ` επείγοντος, στη Βουλή των τελικών νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη τα νέα νομοσχέδια περιλαμβάνουν:

1. Διασφάλιση του δικαιώματος του δανειολήπτη να χρησιμοποιεί την εκτίμηση του Κτηματολογίου.

2. Απαγόρευση στους μεγαλομετόχους των τραπεζών να μετέχουν σε διαδικασία εκποίησης.

3. Προστασία αγοραστών ακινήτων που έχουν καταθέσει το αγοραπωλητήριο έγγραφο, αλλά δεν έχουν εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας.

4. Διασφάλιση δικαιωμάτων οφειλετών σε περίπτωση που το δάνειο του πωληθεί σε πιστωτικό ή μη πιστωτικό οργανισμό.

5. Υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας να ενημερώνει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ανά τρίμηνο με συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία εργασιών αναδιάρθρωσης.

6. Μη πληρωμή φορολογιών ή τελών σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων προς τράπεζα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου.

και

7. Επέκταση του δικαιώματος για νομική αρωγή σε περιπτώσεις δικαστικών διαδικασιών που αφορούν εκποιήσεις.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα χθες μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία των δύο Επιτροπών της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είχε πει ότι παραμένουν «σε τρία – τέσσερα σημαντικά ζητήματα βασικές διαφωνίες και όπως φαίνεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης και η διασύνδεση του πλαισίου αφερεγγυότητας με το νόμο των εκποιήσεων, θα προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν διαφορετικές απόψεις, με δικές τους εισηγήσεις, τροπολογίες ή και προτάσεις νόμου, έτσι ώστε να παρουσιαστούν όλα τα νομοσχέδια και όλες οι προτάσεις νόμου ως πακέτο στην επερχόμενη Ολομέλεια για να ψηφιστούν».