Συνεχίζεται το έγκλημα καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Κύπρου εξακολουθεί να καταστρέφεται. Να εξάγεται λαθραία από τις κατεχόμενες περιοχές και να πωλείται σε κυκλώματα επιτηδείων ανά τον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός των κειμηλίων που έχουν χαθεί είναι περίπου 60.000, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την τελετή των διαπιστευτηρίων από τον νέο Αποστολικό Νούντσιο της  Αγίας Έδρας στην Κύπρο, με έδρα το Τελ Αβίβ, Αρχιεπίσκοπο Giuseppe Lazzarotto, ο Δημήτρης Χριστόφιας, αναφέρθηκε στη ξεκάθαρη στάση της Αγίας Έδρας σε σχέση με την καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και την ανάγκη προώθησης και σεβασμού των θρησκευτικών και πολιτιστικών ελευθεριών των εγκλωβισμένων. Μεταξύ των κειμηλίων που έχουν εξαφανιστεί είναι ιερά αγγεία, ευαγγέλια και εικόνες αγίων, αξίας άνω των 20.000 ευρώ.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από τη λύση της συμφωνημένης συμφωνίας είπε ο κ. Χριστόφιας προσθέτοντας ότι  έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

“Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών…Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της  περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ  θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος”.