Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αυστραλία

Η μάχη με τις φλόγες μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες“, δήλωσε ο ομογενής Τζιμ Κόρας, επικεφαλής μιας ομάδας εθελοντών πυροσβεστών που λαμβάνουν μέρος στο έργο της κατάσβεσης των δεκάδων πύρινων εστιών που κατακαίουν δασικές εκτάσεις της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στο μεταξύ, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο που έπαιρνε μέρος στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας έχει συντριβεί και εκφράζονται φόβοι ότι σκοτώθηκε ο πιλότος του, όπως ανακοινώθηκε από την Επαρχιακή Πυροσβεστική Υπηρεσία της πολιτείας.

Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Αυστραλού Πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ και του Υπουργού Περιβάλλοντος Γκρεγκ Χαντ με εκπρόσωπο του ΟΗΕ αλλά και με ξένους δημοσιογράφους, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, Κριστιάνα Φιγκουρές, με δηλώσεις της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι φωτιές να οφείλονται και στις κλιματικές αλλαγές.

Ο Άμποτ σχολίασε πως “η κ. Φικουρές δεν ξέρει τι λέει” και πρόσθεσε: “Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και πρέπει να λάβουμε ισχυρά μέτρα αποτροπής. Όμως οι πυρκαγιές δεν σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σχετίζονται μόνο με τον τρόπο ζωής στην Αυστραλία”.

Ο Πρωθυπουργός κατηγορείται ότι κατήργησε την Υπηρεσία Μελέτης των Κλιματικών Αλλαγών και υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει και το νόμο για το φόρο των ρύπων που επέβαλε η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση, ενώ στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι “τα περί κλιματικών αλλαγών είναι αστειότητες”.

Ο Χαντ, μιλώντας στο BBC, υπερασπίστηκε τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι “στη Βουλή είπε ότι πιστεύει στην επιστήμη των κλιματικών αλλαγών”.

Την ίδια στιγμή, το αυστραλιανό Υπουργείο Άμυνας διεξάγει έρευνα μετά το πόρισμα της Επαρχιακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πως μια στρατιωτική άσκηση ήταν αυτή που προκάλεσε μια από τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες έχουν καταστρέψει μεγάλες δασικές εκτάσεις στη μεγαλύτερη αυστραλιανή πολιτεία.

Η συγκεκριμένη φωτιά στην περιοχή Γουιάλα ξεκίνησε κατά τη διάρκεια άσκησης βολής το περασμένο Σάββατο, όταν επικρατούσαν οι υψηλές θερμοκρασίες και έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποφάνθηκε πως μια άλλη φωτιά, κοντά στην πόλη Λίθγκοου, δυτικά του Σίδνεϊ πλησίον στρατοπέδου εκπαίδευσης του Υπουργείου Άμυνας επίσης ξεκίνησε ως αποτέλεσμα ασκήσεων του στρατού με εκρηκτικά.

Εξάλλου, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα παιδιά που κατηγορούνται για εμπρησμό, ενώ η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως ορισμένες εστίες ξεκίνησαν από βραχυκύκλωμα στους πυλώνες ηλεκτροδότησης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και οι πυροσβέστες σημείωσαν πρόοδο στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά τουλάχιστον εφτά είναι ακόμα εκτός ελέγχου.

Περισσότερα από 200 σπίτια έχουν καταστραφεί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας από την περασμένη Πέμπτη, και ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή την ώρα που προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες.