Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο

Τα -μέχρι στιγμής- αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, κυβέρνησης και δανειστών, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά από μήνες! Επισήμως το θέμα θα είναι το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει οτι «δεν διαπραγματευόμαστε απλά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης αλλά και πώς θα φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία» . Στόχος της κυβέρνησης ειναι να επιτύχει μια «συμφωνία πακέτο» που περιλαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα απομείωσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο και θα ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για να επιτευχθεί όμως συμφωνίας θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, όπως ο χειρισμός του «καυτού» θέματος των ομαδικών απολύσεων

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στις εμμονή του ΔΝΤ για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% σε επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζομένων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισής τους, Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Θεσμών οι οποίοι σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» δεν παίρνουν θέση για το ζήτημα, υιοθετώντας έστω και εμμέσως την θέση του Ταμείου.

Οι πιέσεις για την κατάργηση του κρατικού «βέτο» γίνεται παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που βρίσκει σύννομη την εθνική μας νομοθεσία με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία 98/59/ΕΚ. Το «παράθυρο» αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά, προβάλλοντας το επιχείρημα πως το σύστημα λειτουργεί και δεν χρειάζεται αλλαγές.

Παρόλα αυτά, οι δανειστές ζητούν από την χώρα μας να αλλάξει την διάταξη που προβλέπει εκ των προτέρων έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και να την αντικαταστήσει με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους.
Ο καθορισμός ενός αυστηρού πλαισίου ομαδικών απολύσεων ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους δανειστές, καθώς θα αποτελέσει «οδηγό» στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πλεονάζον προσωπικό που ενδεχομένως θα προκύψει, θα χρειαστεί να απομακρυνθεί χωρίς διοικητικά κωλύματα και κρατικές προεγκρίσεις.