Συνδεσμος Καταναλωτών: Μύδροι κατά παραλιακών κέντρων για αισχροκέρδια

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, με αφορμή την έκδοση του ενημερωτικού καταλόγου του ΚΟΤ αναφορικά με τις τιμές σε παραλιακά κέντρα αναψυχής εστιατόρια κ.α, και μετά από σωρεία καταγγελιών που έχει λάβει στο τηλεφωνικό του κέντρο, θέλει να διαμαρτυρηθεί έντονα για την αισχροκέρδεια που παρατηρείται και την άγρια εκμετάλλευση των καταναλωτών, Κύπριων και ξένων.

Μπορεί η τιμολόγηση στην Κύπρο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ελεύθερη, σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος, αλλά πάντοτε θα πρέπει να διέπεται από τη λογική και κάποια ηθική απέναντι στον καταναλωτή.

“Δεν μπορεί να συνεχίζουν οι πλείστοι στην Κύπρο να πουλούν το μικρό μπουκαλάκι νερού, το οποίο στοιχίζει λιγότερο από €0,20, σε τιμές των €2,00 και σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε club €3,00 ή και περισσότερα. Με καμιά λογική δεν δικαιολογείται η διαφορά αυτή και το περιθώριο κέρδους που μπορεί να ξεπερνά τα 800%”, προστίθεται.

Το νερό, με τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου, αναφέρεται, πρέπει πλέον να θεωρηθεί βασικό προϊόν και να καθοριστεί οροφή στην τιμή πώλησης.

“Η εκμετάλλευση έχει φτάσει σε σημείο να αρνούνται μερικοί στον καταναλωτή ένα ποτήρι νερό για να τον υποχρεώνουν να αγοράσει εμφιαλωμένο ώστε να πληρώσει €1,50, €2,50 ή και €3,00 Είναι τουλάχιστο προσβλητικό για ένα καταναλωτή να του πουλάς ένα μπιφτέκι σε τιμή πέραν των €10 και να του αρνείσαι ένα ποτήρι νερό, για να έχεις περισσότερο κέρδος. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δεν έχουν ντόπιο εμφιαλωμένο για να σου πουλούν εισαγόμενο σε €4,00 ή €5,00”, σημειώνεται.

Ο Κύπριος καταναλωτής, αναφέρει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, συνεχίζει να είναι ένας από τους σημαντικότερους αιμοδότες των παραλιακών χώρων αναψυχής, των κέντρων εστίασης, των περιπτέρων και άλλων σημείων πώλησης που δραστηριοποιούνται στις παραλιακές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ως επί το πλείστο και δεν θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται την εκμετάλλευση που υφίσταται, ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας.

“Δεν μας ικανοποιεί ούτε η στάση του ΚΟΤ, ο οποίος ψηλώνει τα χέρια και επικαλείται την ελεύθερη αγορά, ούτε αυτή των οργανώσεων των κέντρων, οι οποίες αν μη τι άλλο έπρεπε να νοιάζονται για την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Τί θα κερδίσουν αν οι καταναλωτές μποϋκοτάρουν τα κέντρα που δεν τους σέβονται; Γιατί αν συνεχίσουν με αυτή την τακτική, αυτό θα γίνει”, προστίθεται.

Οι καταναλωτές με τη σειρά τους, συμπληρώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, θα πρέπει πλέον να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και πριν φύγουν από το σπίτι να προσπαθούν να είναι όσο το περισσότερο δυνατό οργανωμένοι. “Εάν πάρουμε μαζί μας τα αναγκαία και δεν αγοράσουμε από αυτούς που μας θεωρούν θύματα, δεδομένους ή οτιδήποτε άλλο, αν τους αφήσουμε τα ράφια γεμάτα, τότε και μόνο τότε θα καταλάβουν τη δύναμη του καταναλωτή και γιατί πρέπει να τον σέβονται”, καταλήγει η ανακοίνωση.