Συνέχεια της πολύκροτης δίκης τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα, με την αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή του επιμετρητή ποσοτήτων Ευθύμιου Ανδρέου, μάρτυρα υπεράσπισης του Χαράλαμπου Τσουρή, δεύτερου κατηγορούμενου στην υπόθεση για την αγορά από το Ταμείο συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά.

Ο κ. Ανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου, είπε ότι γνωρίζει επαγγελματικά τον Χαράλαμπο Τσουρή από το 2000 μέχρι το 2004 όταν εργάστηκαν μαζί σε ένα έργο και στη συνέχεια συνεργάστηκαν και πάλι το 2008. Αναφέρθηκε επίσης στην εργασία που του ζητήθηκε από το Ταμείο Συντάξεων Υπαλλήλων της CYTA, δηλαδή να ελέγχει τα πιστοποιητικά πληρωμής που υποβάλλονταν από την εταιρεία Wadnick Trading Ltd προς το Ταμείο Συντάξεων.

Ο μάρτυρας είπε ότι τον Μάιο του 2014 του ζητήθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης του Χαράλαμπου Τσουρή όπως υπολογίσει το επιπλέον κόστος που θα πλήρωνε το Ταμείο Συντάξεων της CYTA λόγω της βύθισης κατά δύο μέτρα των τεσσάρων κτιρίων. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα κτίρια ενώ αρχικά θα κτίζονταν με ισόγειο χώρο στάθμευσης, τελικά αποφασίστηκε και βυθίστηκαν τα κτίρια κατά δύο μέτρα, με αποτέλεσμα οι χώροι στάθμευσης να γίνουν υπόγειοι κατά δύο μέτρα.

Ερωτηθείς κατά πόσον είχε δει τα σχέδια του αρχιτέκτονα Γιώργου Σολωμού για το Aero Centre στη Δρομολαξιά, ο μάρτυρας απάντησε πως τα είχε δει στα πλαίσια της εργασίας που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει για το Ταμείο Συντάξεων της CYTA .

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως του ζητήθηκε να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο για την υπόθεση όταν ο Γιαννάκης Θωμά τον ενημέρωσε ότι η εκτίμηση την οποία έκανε, δηλαδή το επιπλέον κόστος που θα στοίχιζε η βύθιση των 4 κτιρίων, θα παρουσιαζόταν ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Ανέφερε επίσης ότι ουσιαστικά άρχισε να εργάζεται για την εκτίμηση αυτή αρχές Ιουλίου του 2014.

«Σου υποβάλλω ότι από καιρό γνώριζες πως θα παρουσιαζόσουν στο Δικαστήριο για την εκτίμηση που έκανες για λογαριασμό του κ. Θωμά», είπε ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής με τον μάρτυρα να απαντά «δεν είναι καθόλου ακριβές. Αυτό που λέτε είναι λάθος».

Σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για την συγκεκριμένη υπόθεση ο Χαράλαμπος Τσουρής, ο μάρτυρας απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν γνωρίζω τη σοβαρότητα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο κ. Τσουρής». Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως ανέπτυξε «κάποιου είδους συνεργασία με τον κ. Τσουρή αλλά όχι φιλία».

Ο κ. Κέκκος υπέβαλε στη συνέχεια στον μάρτυρα ότι δεν λέει αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα και ότι γνωρίζει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Τσουρής. Ο μάρτυρας απάντησε πως «δεν μπορώ να γνωρίζω τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ούτε και ρώτησα ποτέ μου ποιες είναι αυτές. Γνωρίζω απλά ότι κατηγορείται σχετικά με το συγκεκριμένο έργο του Aero Centre στη Δρομολαξιά στο οποίο επένδυσε το Ταμείο Συντάξεων της CYTA» .

«Δεν αντιλήφθηκες ότι η βύθιση των κτιρίων ήταν υποχρέωση της εταιρείας προς το Ταμείο Συντάξεων της CYTA;» ζήτησε να μάθει ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, με τον κ. Ανδρέου να απαντά πως «η δουλειά μου ήταν να ελέγχω την εργασία που διεκπεραιώθηκε και να μην εμπλακώ σε οτιδήποτε άλλο».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ρώτησε τον αρχιτέκτονα γιατί υπήρχε το επιπλέον κόστος, ο κ. Ανδρέου είπε πως «δεν συνηθίζω να κάνω άσχετες ερωτήσεις ούτε κάνω εικασίες. Οι οδηγίες που πήρα από τον κ. Θωμά ήταν να υπολογίσω τι είναι το επιπλέον κόστος που θα προκύψει από τη βύθιση των κτιρίων».

«Αρνείσαι επί σκοπού να πεις ότι βάσει των σχεδίων φαίνεται ξεκάθαρα η βύθιση των κτιρίων του έργου στη Δρομολαξιά», ανέφερε στον μάρτυρα ο Νίνος Κέκκος, με τον Ευθύμιο Ανδρέου να απαντά πως «δεν αρνούμαι».

Σου υποβάλλω, συνέχισε ο κ. Κέκκος ότι είχες καθήκον να διερευνήσεις ότι υπήρχε επί πλέον κόστος λόγω της βύθισης των 4 κτιρίων, με τον μάρτυρα να επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι «οι οδηγίες που είχα ήταν να υπολογίσω μόνο το κόστος βύθισης των κτιρίων και τίποτε περισσότερο».

Σε παρατήρηση του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής ότι ο μάρτυρας «κάνει τον Κινέζο» ο Ευθύμιος Ανδρέου είπε πως «δεν γνωρίζω αυτή την έκφραση».

Σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας είπε ότι το κόστος από τη βύθιση των χώρων στάθμευσης των 4 κτιρίων ανέρχεται συνολικά σε 541 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι στην εισήγηση του προς το Ταμείο Συντάξεων της CYTA ο κατηγορούμενος Χαράλαμπος Τσουρής είχε εισηγηθεί όπως καταβληθεί μισό εκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία Wadnick λόγω της βύθισης των κτιρίων.

Ο κ. Ανδρέου είπε ακόμα ότι το επιπρόσθετο κόστος από τη βύθιση ήταν 540 χιλιάδες συν ΦΠΑ και πρόσθεσε πως το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο εάν χτιζόταν περιμετρικά ο αναγκαίος τοίχος αντιστήριξης μήκους 412,5 μέτρων. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος με βάση τις οδηγίες του αρχιτέκτονα του έργου υπολόγισε μόνο 290 μέτρα τοίχο καθ’ ότι ο αρχιτέκτονας δεν είχε ακόμα αποφασίσει πώς θα περίφρασσε τα υπόλοιπα 122,5 μέτρα, κάτι που αναμενόταν να δημιουργήσει ένα ακόμα μεγάλο κόστος.

Ο κ. Κέκκος υπέβαλε στο μάρτυρα ότι το κόστος του εργολάβου θα είναι μικρότερο από αυτό που υπολογίστηκε στην εκτίμηση, με τον κ. Ανδρέου να απαντά πως αν το κόστος του εργολάβου θα είναι μικρότερο τότε το κόστος για το Ταμείο Συντάξεων της CYTA από τη βύθιση των 4 κτιρίων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, εξηγώντας ενώπιον του Κακουργιοδικείου το μηχανισμό υπολογισμού του κόστους.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου στην υπόθεση, Ορέστη Βασιλείου. Ο μάρτυρας υπεράσπισης είναι ο Νικόλας Γεωργιάδης, νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και κατά τον επίδικο χρόνο μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της CYTA και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής της CYTAVISION.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χαράλαμπος Τσουρής ήταν κατά τον επίδικο χρόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και μέλος της πενταμελούς Ad Hoc επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία συστάθηκε με στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο του Aero Centre στη Δρομολαξιά ήταν κατάλληλο προς επένδυση.

Ο Χαράλαμπος Τσουρής κατηγορείται ότι συνωμότησε με τους Στάθη Κιττή και Νίκο Λίλλη να καταδολιεύσουν το Ταμείο Συντάξεων παρουσιάζοντας επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα κτίρια που αγόρασε το Ταμείο ώστε να εξασφαλίσουν από το Ταμείο επιπλέον χρηματικό ποσό.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.