ΕΔΕΚ:Ηττοπαθής η στάση της Κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του εξακολουθούν να τρέφουν ψευδαισθήσεις και να τηρούν ηττοπαθή στάση έναντι της τουρκικής πολιτικής,  ζητώντας την άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και τερματισμό της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΣΜε αφορμή την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο κ.Σιζόπουλος ανέφερε πως, όπως η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει, “δυστυχώς οι παραινέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για επίδειξη καλής θέλησης από το νέο Πρόεδρο της Τουρκίας με την προσωπική του εμπλοκή για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες”.

Οι αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν σε δύο ιδρυτικά κράτη παραπέμπουν σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρθενογένεση και συνομοσπονδιακή λύση, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας πως η αναφορά του για την επίδειξη της ίδιας καλής θέλησης που δείχνει η Τουρκία στο Κυπριακό και από την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα των χιαστί επισκέψεων σε Αθήνα και Άγκυρα και αποτελεί μνημειώδη αναστροφή της πραγματικότητας.

“Ο ηγέτης του τουρκικού κατοχικού κράτους που για 40 χρόνια παραβιάζει βάναυσα κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και έχει καταδικαστεί για μαζικές παραβιάσεις αρχών δικαίου, χωρίς να ερυθριά, προσπαθεί να κατανείμει ευθύνες στην Ελλάδα η οποία σταθερά υποστηρίζει λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου”, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως οι εξαγγελίες του Ταγίπ Ερτογάν περί υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της κατεχόμενης Κύπρου συνιστούν απροκάλυπτη διαδικασία προσάρτησης των σκλαβωμένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα πως “οι ιστορικές πραγματικότητες έχουν αποδείξει ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ο πλήρης πολιτικο-στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου και όχι η δήθεν προστασία των Τουρκοκυπρίων”.

Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του Κινήματος για τη “χλιαρή στάση της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας”, κάνοντας λόγο για “ατονία, αναποφασιστικότητα και απραξία που επιδεικνύει η κυπριακή κυβέρνηση”.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, αρκείται σε παρακολούθηση και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης και ουδέν πράττει που θα ανατρέπει την κακή πορεία των πραγμάτων, “γεγονός που επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του εξακολουθούν να τρέφουν ψευδαισθήσεις και να τηρούν ηττοπαθή στάση έναντι της τουρκικής πολιτικής”.

“Συμπεριφέρονται  ως καλοθελητές και δείχνουν αδυναμία να υπερασπιστούν την υπόσταση και τα απαράβατα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της” δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατανοήσει “επιτέλους” ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας, “να αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα και να συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού με πρώτο βήμα την απεμπλοκή από την κάκιστη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου”.

Η ΕΔΕΚ, συμπλήρωσε, εκφράζει την αγωνία της για οποιαδήποτε μορφή λύσης η οποία θα απεμπολεί τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, θα καταστεί τους Κύπριους δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίους πολίτες και θα δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάλεσε την κυβέρνηση όπως, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, ζητήσει με τρόπο σαφή και εμφατικό, την άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση για να επιληφθεί της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και τον άμεσο τερματισμό της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπέδειξε τέλος προς τους κυβερνώντες ότι, εάν εννοούν ότι η Τουρκία πρέπει να πληρώνει κόστος για την κατοχή και όχι να κατοχυρώνει μελλοντικά δικαιώματα διεκδίκησης, οφείλουν να είναι αποφασιστικοί και οι πράξεις τους να ανταποκρίνονται με τις δεσμεύσεις τους, με την κοινή λογική και με την προστασία των εθνικών συμφερόντων.