Συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και βουλευτή Β΄Αθήνας Π. Κουρουμπλή στο Laimitomos.com

Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας πολιτικός ηγέτης αντιμετωπίζει πρόσωπο με πρόσωπο τον ισχυρό άνδρα της Γερμανικής οικονομίας υποστηρίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και βουλευτής Β Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στην συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM μιλάει για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς και την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του κόμματος με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Κύριε Κουρουμπλή, πως κρίνεται τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει στήθος με στήθος με τη ΝΔ;

 Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν κάθε φορά τη συγκυρία. Είναι πραγματικά ένα κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο που οφείλει κανείς να το μελετά, χωρίς όμως να επιτρέπει να του καθορίζει την πολιτική ατζέντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα σταθεροποιώντας τις δυνάμεις του σε ένα υψηλό ποσοστό. Σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μία αναμέτρηση με τον εαυτό του και με τις δυνάμεις των μεσοστρωμάτων με τις οποίες οφείλει να αποκαταστήσει κώδικα επικοινωνίας, προκειμένου να διεισδύσει σε κρίσιμους χώρους που θα τον καταστήσουν ηγεμονική δύναμη στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρo.

Σχετικά με την υπόθεση «λίστα Λαγκάρντ» επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προσωπική «στοχοποίηση» του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει κανένα λόγο να «στοχοποιεί» ούτε τον κ. Βενιζέλο ούτε το ΠΑΣΟΚ. Όσοι κατέστησαν το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα της ΝΔ ας αναλάβουν με γενναιότητα τις ευθύνες τους, διότι οι επιλογές τους οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε ρήξη με τις παραδοσιακές δυνάμεις που το στήριζαν.

Η λίστα «Λαγκάρντ» αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν οι συστημικές δυνάμεις τη νομή της εξουσίας. Ωστόσο, αναντίρρητη υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία είναι η διερεύνηση της ύπαρξης ή μη ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν.

Τι σηματοδοτεί κατά την άποψή σας η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Β. Σόιμπλε; Μήπως μια μελλοντική αλλαγή της στάσης του απέναντι στο μνημόνιο; 

Οι συστημικές δυνάμεις προ ολίγου καιρού προπαγάνδιζαν την έλλειψη επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με θεσμικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Σήμερα αυτό κατέστη δυνατό. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Β. Σόιμπλε και σε λίγες ημέρες θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Γερμανό Υπ. Οικονομικών, κανένας σοβαρός αναλυτής δεν περίμενε να συμβεί τίποτε περισσότερο από αυτό που συνέβη.

Ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε τις μνημονιακές επιλογές και ο Α. Τσίπρας τού είπε πρόσωπο με πρόσωπο ότι αυτές οι επιλογές οδηγούν την ελληνική κοινωνία στον κοινωνικό θάνατο. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πολιτικός ηγέτης θυμίζει στους Γερμανούς ιθύνοντες τις κατοχικές υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Και επειδή κάποιοι κατηγορούν τον ελληνικό λαό για διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τούς ζήτησε να επιδείξουν αποφασιστικότητα, παρέχοντας τη λίστα Χριστοφοράκου, που η αξιοποίησή της στην Ελλάδα μπορεί να «κόψει» τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής.

Θα καταγγείλετε το μνημόνιο αν έρθετε στην εξουσία; Και αν ναι, ποιο θα είναι το αύριο για τη χώρα; Η επιστροφή στη δραχμή είναι ένα ενδεχόμενο που σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;

Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε ιστορικά αδιέξοδα. Μπήκαμε στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, αγγίζοντας σωρευτική μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 22%. Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 27%, με τη νέα φτώχεια και τα συσσίτια να αυξάνονται διαρκώς. Όσοι δεν διαθέτουν το πολιτικό κουράγιο να πουν στους Ευρωπαίους και κυρίως στους Γερμανούς ότι είμαστε εταίροι και όχι αποικιοκρατούμενοι, ζουν στο καθεστώς της υποτέλειας.

Η Αριστερά διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα που της παρέχει τη δυνατότητα να συγκρουστεί με τις χρόνιες αδυναμίες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και φοροαποφυγή. Μπορεί να αντιπροτείνει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα κινητοποιεί και κινητροδοτεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας όπως την καινοτομία, την έρευνα, τις 650.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να γίνουν το όχημα νέας προστιθέμενης αξίας και νέων θέσεων εργασίας. Ένα τέτοιο εναλλακτικό, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα υποκαταστήσει το μνημόνιο της καταστροφής και θα δημιουργήσει όρους που θα βγάλουν ολόκληρη και όρθια την ελληνική κοινωνία από αυτήν την κρίση, χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κοινωνικά νεκροταφεία.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλει να γίνει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80;

Οι συγκρίσεις ή προσομοιώσεις αυτού του τύπου νομίζω δεν απαντούν στο ζητούμενο, διότι επιχειρούν να ταυτίσουν δύο διαφορετικές εποχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάτω από εντελώς διαφορετικές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες αναδεικνύεται με δυναμικό τρόπο ως εκφραστής κοινωνικών δυνάμεων που απαιτούν και αναζητούν ένα νέο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά πολύ ενδιαφέρον. Το ρίσκο είναι μεγάλο. Η φιλοδοξία όμως να υπηρετήσεις την κοινωνία σε τόσες δύσκολες στιγμές έχει και αξία και αυταξία.

Τι έχετε να πείτε για την κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και Μega;

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τη διαπλοκή όπως και όπου αυτή εκδηλώνεται και σε όποιο επίπεδο. Όλοι γνωρίζουμε πώς έχει λειτουργήσει ο δίαυλος επικοινωνίας των μίντια  με το πολιτικό προσωπικό και το οικονομικό κατεστημένο. Είναι αναγκαίος όρος να υπάρξουν σε αυτόν τον τόπο πολιτικές δυνάμεις που θα κυβερνήσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και αυτό το ηθικό πλεονέκτημα το διαθέτει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ποιες μάχες θα δώσει το κόμμα σας και εσείς προσωπικά τη νέα χρονιά;

Η ανθρωπιστική κρίση απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας. Η περιρρέουσα ανασφάλεια αποσταθεροποιεί την κοινωνία. Η ύφεση και η ανεργία υπονομεύουν ακόμα και τη δημοκρατία. Η ενδημούσα κοινωνική αδικία προκαλεί οργή και ανεξέλεγκτο θυμό. Το αντίδοτο σε όλα αυτά τα φαινόμενα είναι ένα μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης που θα ενεργοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, θα εμπνέει  και θα κινητροδοτεί, θα δημιουργεί όρους μιας πραγματικής ανάπτυξης και όχι μιας ανεργιογόνου, ψευδεπίγραφης ανάπτυξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα δώσει πραγματικές μάχες πάνω σε αυτά τα ζητήματα και θα ολοκληρώσει την επεξεργασία τους ώστε η εναλλακτική του πρόταση να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση στην ελληνική κοινωνία.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βγει στις ερχόμενες εκλογές πρώτο κόμμα, αλλά δεν κατοχυρώσει την αυτοδυναμία, με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα επιδιώξει συμμαχίες;

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι να διευρύνει την πολιτική του επιρροή σε όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που αναζητούν έναν αξιόπιστο πολιτικό φορέα που δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί στα πλαίσια της νέας πολικής του εξόρμησης να καταστεί αδιαμφισβήτητα πολιτική δύναμη που θα κυβερνήσει αυτό τον τόπο, συστρατεύοντας δίπλα του δυνάμεις που πιστεύουν σε μια κοινωνία που θα πορεύεται με ένα συλλογικό εγώ της κοινωνικής δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του αυτοελέγχου.