Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη:”Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού”

Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2013 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, φιλοξενείται η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”, ένα έκθεμα από το μουσείο του Λούβρου στα πλαίσια μια ευρύτερης συνεργασίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με το Μουσείου του Λούβρου.

Πρόκειται για μια έκθεση πολύ καλά δουλεμένη, συγκεκριμένα ο υπεύθυνος της ξενάγησης μας ανέφερε πως την δούλευαν επί ενάμιση χρόνο μια ομάδα πέντε ατόμων, και το αποτέλεσμα κατά την άποψή μας τους δικαίωσε.

Σε μια μικρή αίθουσα του Μουσείου, βλέπει κανείς όλη την πορεία του “Αληθούς Σταυρού” (Leggenda Della)  και είναι εύκολο κανείς να καταλάβει την ιστορία μιας που το Μουσείο είναι πρωτοπόρο στο θέμα της συνοδείας των εκθεμάτων από φωτογραφίες και εικόνες καθώς και κείμενα που βοηθούν το κοινό να αντιληφθεί τα όσα βλέπει.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, οδηγώντας τον επισκέπτη σταδιακά στο κεντρικό θέμα, δηλαδή την ίδια την λειψανοθήκη με στόχο να τονιστεί τόσο η ιερότητα όσο και η τεχνική αξία της ως “κόσμημα- έργο τέχνης”, όπως επισημαίνεται. Στην πρώτη ενότητα, δίνονται πληροφορίες για το σύμβολου του σταυρού ανά τους αιώνες από την προχριστιανική εποχή έως τις μέρες μας.

Στην δεύτερη ενότητα ο επισκέπτης ξεναγείται στην καλλιτεχνική ζωγραφική απόδοση της ιστορίας του Αληθούς Σταυρού, στην θρησκευτική τέχνη της Δύσης και του Τιμίου Σταυρού καθώς και στην αντίστοιχη της Ανατολής. Πρόκειται για τα έργα του  Piero della Francesca, στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου στο Arezzo της Τοσκάνης καθώς και του ορθόδοξου ζωγράφου Φίλιππου Γούλ, στο ναό του Τιμίου Σταυρού στο Αγιασμάτι της Κύπρου.

Τέλος ο επισκέπτης έχει την τύχη να αντικρίσει το ίδιο το έκθεμα, το οποίο παραμένει ένα αναμφισβήτητο έργο τέχνης παρά τις όποιες παρεμβάσεις δέχτηκε μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Είναι μια έκθεση που θα προτείναμε να επισκεφτείτε, καθώς γυρίζεται στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο www.mbp.gr.