Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου ενόψει άφιξης τρόικας

Την στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει της έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων της χώρας με τους εκπροσώπους των δανειστών που καταφθάνουν την Δευτέρα στην Αθήνα θα χαράξουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συναντώνται σήμερα στις 18:00 στο μέγαρο Μαξίμου.

Το κυριότερο πεδίο της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης όλων των τελευταίων ημερών ήταν το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Η τρόικα επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συζητάει για πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, επιμένοντας παράλληλα πως το ποσό αυτό θα καλυφθεί από διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι από νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε χθες μήνυμα στην Αθήνα, την οποία κάλεσε να τα βρει με την τρόικα εάν επιθυμεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και τη νέα βοήθεια.

“Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστεί με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε την πρόοδο του προγράμματος τον Δεκέμβριο. Ενδέχεται να παρουσιαστούν χρηματοδοτικά κενά στο τρέχον πρόγραμμα, αλλά θα ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πολιτικός.