Συνάντηση ΠτΔ με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ, Ε. Σπέχαρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά τη συνάντηση, η κα Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους και αφού ευχήθηκε Καλό Νέο Έτος με νέες ελπίδες, είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το επικείμενο ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου μεταβαίνει το προσεχές Σάββατο.

Πρόσθεσε ότι στα ΗΕ θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 20 Ιανουαρίου στη βάση της έκθεσης του ΓΓ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες .

Είπε ακόμη ότι πρώτα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κογκρέσου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα επαφές με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΕ και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με εκπροσώπους χωρών μελών των ΗΕ που συμβάλλουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η κα Σπέχαρ εξέφρασε την ελπίδα να έχει ουσιαστικές συζητήσεις με τους συνομιλητές της για την κατάσταση στην Κύπρο, τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ανανέωση της θητείας της.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις για το Κυπριακό μετά την τριμερή συνάντηση, στο Βερολίνο, η κα Σπέχαρ απάντησε αρνητικά, ενώ σε ερώτηση αν επίκειται επίσκεψη της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κας Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, η κα Σπέχαρ είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη.