Συνάντηση Πρόεδρου του ΔΗΚΟ με τον Υπουργό Οικονομικών

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Ζήτησα και είχα σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για να συζητήσουμε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία του τόπου, αλλά και ζητήματα που επηρεάζουν τους πολίτες συνεπεία των αποφάσεων που επιβλήθηκαν από το Eurogroup.

Έθεσα επίσης το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει επιτέλους να παρθούν αποφάσεις ώστε να καθησυχάσουν την κοινωνία και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μαζικής εκποίησης κατοικιών.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Κυρίως για τη διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας. Κατέθεσα, επίσης εισηγήσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων, που εκτός από την αποτροπή της εκποίησης περιουσιών, να προβλέπουν αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία.

Είναι τέλος γνωστό, ότι το ΔΗ.ΚΟ. είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ότι αφορά το μέλλον των Ημικρατικών Οργανισμών.

Τόνισα στον Υπουργό Οικονομικών πως το ΔΗ.ΚΟ. εμμένει στην πάγια θέση του, ότι δηλαδή δεν δεχόμαστε ξεπουλήματα των Ημικρατικών Οργανισμών ούτε την αποξένωση τους από το κράτος.

Εξέφρασα την ευαρέσκεια μου για την έναρξη διαλόγου με τις συντεχνίες.

Θεωρώ ότι οι πρώτες σκέψεις που αντηλλάγησαν μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων των εργαζομένων αποτελούν πράγματι μια καλή βάση για τη συνέχιση του διαλόγου στο πνεύμα που επιβάλλει ο σεβασμός των όρων που προβλέπει το μνημόνιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα βλέπαμε με ιδιαίτερη προσοχή, αν αυτό αποτελεί αίτημα και των συντεχνιών, τη συμμετοχή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς Ημικρατικών Οργανισμών των εργαζομένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχω καταθέσει στον Υπουργό Οικονομικών και σειρά άλλων εναλλακτικών τρόπων, ώστε από τη μια να ικανοποιείται ο μνημονιακός όρος για εξεύρεση 1.4δις και από την άλλη να επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση τους, κάτι που θα τους επιτρέψει να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και παραγωγικοί.

Όσον αφορά το επικαιροποιημένο μνημόνιο, σημείωσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επίτευξη των οικονομικών στόχων, γεγονός που αποτρέπει την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων.

Παράλληλα υπογράμμισα πως ο μόνος τρόπος για να τεθούν ξανά τα οικονομικά του κράτους σε βιώσιμη βάση και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται να εκπληρωθούν δύο τουλάχιστον προϋποθέσεις:

o Να γίνει επανασχεδιασμός του οικονομικού μας μοντέλου, ώστε να αναγνωριστούν οι τομείς που έχουν προοπτικές ανάπτυξης στο νέο περιβάλλον. Τέτοιοι τομείς μπορεί να είναι αυτοί της Έρευνας, της εκπαίδευσης και της υγείας καθώς και του χρηματοοικονομικού τομέα.

o Να συγκεκριμενοποιηθούν στο πλαισίο του νέου οικονομικού μοντέλου τα κίνητρα για επένδυση σε αυτούς τους παραγωγικούς τομείς. Για αυτό το σκοπό, θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρξουν καλά προετοιμασμένες και οργανωμένες συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να θεσπίσουμε τα κίνητρα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των επενδύσεων τους.

Αναφέρθηκα, τέλος κατά τη συζήτηση μου με τον Υπουργό σε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που θα μπορούσε να προσελκύσει η Κύπρος.

Ειδικότερα, αναφέρθηκα:

• Στην προσέλκυση μεγάλων εταιρειών για να κάνουν τα περιφερειακά τους Διοικητικά κέντρα στην Κύπρο.
• Στη δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων.
• Στην προώθηση της Κύπρου ως κέντρο δημιουργίας επενδυτικών ταμείων στο πρότυπο της Μάλτας.