Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Espen Barth Eide

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «απόψε θα έχουμε συνάντηση των ηγετών και θα έχουμε και άλλη μια την ερχόμενη Κυριακή που θα είναι η τελευταία για φέτος. Προχωρούμε μπροστά σε πολλά θέματα και είναι πολύ βολικό και πρακτικό για μένα να έχω αυτές τις συναντήσεις με τους ηγέτες πριν από τη δική τους συνάντηση.

Ενημέρωσα τον κ. Αναστασιάδη για τις συναντήσεις μου στην Αγκυρα που αισθάνομαι ότι ήταν πολύ εποικοδομητικές, σε βάθος και καλές συνομιλίες και αποτελεί ενδιαφέρον μέρος της προετοιμασίας μας για την τελική φάση που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αλλά θα γίνει κάποια στιγμή, και κατά πόσο οι εγγυήτριες χώρες χρειάζονται επίσης να είναι εμπλεκόμενες. Ετσι υπάρχει σοβαρή ανάμιξη επίσης από την Τουρκία όπως και από τις άλλες εγγυήτριες χώρες. Σήμερα δεν μιλάμε για αυτά τα θέματα. Εργαζόμαστε στα γνωστά κεφάλαια».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στο περιουσιακό παρόλο, είπε, ότι «τίποτα δεν θα είναι τελικό μέχρι το τέλος».

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει καλή αντίληψη για το πού βρισκόμαστε στα πλείστα κεφάλαια, σημειώνοντας ότι «η διάθεση παραμένει καλή».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση απάντησε «σε κάποιο στάδιο. Αυτό θα αποτελέσει μέρος διότι είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε επίσης τις εγγυήτριες δυνάμεις για να χειριστούμε τα συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με αυτές. Για τα πλείστα θέματα που συζητούμε εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν, στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους μέσω των ηγετών τους, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα διεθνούς φύσης και φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε τελική λύση πριν να υπάρξει ανάμιξη τους σε κάποια μορφή».

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λύση αλλά, πρόσθεσε, υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ο χρόνος και ανέφερε ότι συμφωνεί με τους ηγέτες που έχουν πει ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο εγγύς μέλλον.

Σε ερώτηση αν έχει κάποια ένδειξη για αλλαγή της στάσης της Αγκυρας σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Eide είπε ότι είχε καλές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και με άλλους Τούρκους αξιωματούχους για αυτά και για άλλα θέματα και μετέφερε τις εντυπώσεις του από αυτές τις συναντήσεις στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Πρόσθεσε ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, προσβλέπουν στο να δουν το πρόβλημα να επιλύεται, σημειώνοντας ότι «όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να γίνει αυτό».

Τέλος ερωτηθείς για τις συναντήσεις των ηγετών τον Ιανουάριο είπε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί από τους ηγέτες σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή και θα ανακοινωθεί από τους ηγέτες. «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα αξιοποιήσουμε τον Ιανουάριο ενεργά», είπε.